Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ακόμη πολύ καιρό μπροστά τους μέχρι να μπορέσουν να σταθούν μόνες τους «απέναντι στην τρομοκρατία», εκτίμησε, χτες, ο υποδιοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει μόνες τους τη συλλογή πληροφοριών και την ιατρική και τεχνική υποστήριξη.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Συνεχίζεται ο «θόρυβος» και οι αντιδράσεις στην κοινότητα των Ισραηλινών Αράβων που προκλήθηκαν από τη δήλωση της υπηρεσιακής υπουργού Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, ότι «όταν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το ορθότερο θα ήταν οι Ισραηλινοί Αραβες να εγκατασταθούν εκεί, ώστε να διαφυλαχτεί και ο εβραϊκός χαρακτήρας του Ισραήλ». Εκπρόσωποι των αραβικών κομμάτων κατηγόρησαν τη Λίβνι για «προώθηση εθνικής λύσης».

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 12 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά όταν σημειώθηκε έκρηξη αργά το βράδυ της Πέμπτης σε ορυχείο της περιοχής Μούρμανσκ στη βόρεια Ρωσία, όταν οι εργάτες τοποθετούσαν 55 τόνους εκρηκτικών σε ορυχείο απατίτη, φωσφορικού ορυκτού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπασμάτων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ».

ΡΩΜΗ.-- Σε κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχτεί η Ρώμη καθώς υπάρχουν φόβοι για υπερχείλιση του ποταμού Τίβερη εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα από την Τετάρτη, ενώ η πυροσβεστική έχει πραγματοποιήσει τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων από καταστήματα, ισόγεια διαμερίσματα και πολυκατοικίες. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, έχουν ήδη βρει το θάνατο τρεις άνθρωποι.

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ.-- Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο Τουρκμενιστάν όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 125 εκπροσώπους τους.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ομάδα διαδηλωτών παρέκαμψε τη φρουρά του Κενιάτη προέδρου Μουάι Κιμπάκι και όρμησε κλείνοντάς του το στόμα! Ο Κιμπάκι εκφωνούσε λόγο για την ημέρα της ανεξαρτησίας στο στάδιο Νγιάγιο του Ναϊρόμπι. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν α) για την άρνηση των βουλευτών να πληρώσουν φόρους και β) για νέο νομοσχέδιο που κατά τους επικριτές θα οδηγήσει στη φίμωση της ελευθεροτυπίας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Αίτηση για ένταξη στην ΕΕ θα υποβάλει τη Δευτέρα το Μαυροβούνιο κατά τη συνάντηση του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Ο διοικητής του πέμπτου αμερικάνικου στόλου, ναύαρχος Μπιλ Γκόρντεϊ, εξέφρασε χτες επιφυλάξεις για το σχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, να δοθεί η δυνατότητα στις «διεθνείς» δυνάμεις που βρίσκονται στον Κόλπο του Αντεν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας, να κυνηγήσουν τους πειρατές και στο σομαλικό έδαφος.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι αφρικανικά και όχι ευρωπαϊκά στρατεύματα θα πρέπει να υποστηρίξουν τη στρατιά των 17.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ, στη ΛΔ Κονγκό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας επικύρωσε την εκλογή του προέδρου Ουμαρού Γιαρ' Αντούα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των δυο κυριότερων πολιτικών του αντιπάλων για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές του Απριλίου του 2007.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Σε επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην προέδρου της Ταϊβάν Τσεν Σούι- Μπιάν και της συζύγου του, προχώρησαν χτες οι αρχές της χώρας, για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ