Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΒΑΣΟΒΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Θέλουν να τη μετατρέψουν σε δεξαμενή καυσίμων!

Εταιρεία πετρελαιοειδών προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που χαρακτηρίζει την περιοχή σε εθνικό πάρκο

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών, εκμεταλλευόμενες τα «παράθυρα» που τους έχουν ανοίξει διάπλατα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφήνοντας απροστάτευτες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επιμένουν προκλητικά να στήσουν τεράστιες πετρελαιοδεξαμενές στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας στο νομό Καβάλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες πετρελαϊκή εταιρεία κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να χαρακτηριστεί άκυρη η κοινή υπουργική απόφαση της 17 Οκτώβρη 2008, με την οποία η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριάσει τις ευθύνες για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, θεσμοθέτησε εσπευσμένα το εθνικό πάρκο ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και να της επιτραπεί να εγκαταστήσει πετρελαιοδεξαμενές στην περιοχή. Σημειώνουμε ότι με την υπουργική απόφαση σε εθνικό πάρκο κηρύσσονται οι περιοχές των υγροβιότοπων του Νέστου, της λίμνης Βιστονίδας με λιμνοθάλασσα και λιμναία χαρακτηριστικά, η λίμνη Ισμαρίδα και οι ευρύτερες περιοχές τους, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Βάσοβας Καβάλας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εταιρεία πετρελαιοειδών προσπαθεί να περιορίσει τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, επικαλούμενη: Οτι έχει στην κυριότητά της δύο ακίνητα 49 και 36 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού πάρκου (Βάσοβα του Νομού Καβάλας), «που έχει χαρακτηριστεί από το 1980 ως περιοχή βιομηχανικών συγκεντρώσεων υψηλής όχλησης». Οτι «οι ιδιοκτησίες της αυθαίρετα και αβάσιμα εντάχτηκαν στη ζώνη προστασίας Β' και δεν μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών προϊόντων». Οτι η περιοχή «δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου 1650/86» περί προστασίας περιβάλλοντος.

Τέλος, η εταιρεία επικαλείται το γεγονός ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε εθνικό πάρκο έγινε με υπουργική απόφαση και όχι με ΠΔ και έχει ισχύ μόνο 2 ετών, υποστηρίζοντας ότι άλλη υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας που είχε χαρακτηρίσει πάρκο την ίδια περιοχή το 1996, έπαψε να ισχύει από το 1998.

Σημειώνουμε ότι την ολιγωρία των κυβερνήσεων να προστατεύσουν την περιοχή έχουν καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν οι φορείς της περιοχής, ζητώντας να πάρουν ουσιαστικά μέτρα. Παράλληλα έχουν καταγγείλει ότι και η πρόσφατη υπουργική απόφαση δεν αποκλείει τη δημιουργία αποθηκών πετρελαιοειδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ