Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός έχει ήδη πληρώσει πολλά!

Η παρέμβαση του κεντρικού εισηγητή του ΚΚΕ

Ο Ν. Καραθανασόπουλος

Eurokinissi

Ο Ν. Καραθανασόπουλος
«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009», τόνισε ο κεντρικός εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι «ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει τα βάρη της κρίσης, έχει ήδη πληρώσει πάρα πολλά». «Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν εξανθρωπίζεται», πρόσθεσε, καλώντας «τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες, που τους καλούν στον κοινωνικό εταιρισμό, και να περάσουν στην αντεπίθεση». Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «βαθιά ταξικό», σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα «εργαλείο άσκησης αντιλαϊκών πολιτικών».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση του προϋπολογισμού υπό το πρίσμα της διεθνούς κρίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση για τα αίτια της κρίσης». Οπως είπε, η ΝΔ υποστηρίζει πως «για όλα φταίει η διεθνής κρίση» και «βλέπει την κρίση σαν φυσικό φαινόμενο», ενώ από την άλλη το ΠΑΣΟΚ «μιλάει για κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου» και «διαχωρίζει τεχνητά την καπιταλιστική κρίση», ακριβώς επειδή «θέλει να οικοδομήσει την κριτική του στην απουσία κυβέρνησης». Σημείωσε ότι αυτή «είναι μια άσφαιρη κριτική όσο έντονη και αν είναι», μιας και απλώς ζητά «να αλλάξει ο μηχανοδηγός σε ένα τρένο που βαδίζει σε αντιλαϊκές ράγες».

Ποιος θα πληρώσει;

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι για το ΚΚΕ έχει σημασία να απαντηθούν τα ερωτήματα: «Ποια είναι η πραγματική αιτία της διεθνούς κρίσης; Ποιος θα πληρώσει τις διαχειριστικές πολιτικές και τα διάφορα πακέτα διαχείρισης; Ποιος θα βγει ενισχυμένος μετά την κρίση;». Επισήμανε ότι «επί της ουσίας συγκρίνονται δύο δρόμοι ανάπτυξης». Η μια επιτάσσει «το να πληρώσει ο λαός, να θυσιαστεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να βγει ενισχυμένο το κεφάλαιο», και η άλλη είναι «αυτή της ανατροπής του συστήματος που γεννά τις κρίσεις, της ρήξης με τον ευρωμονόδρομο, της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία».

Αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων του προϋπολογισμού και στη φορολογική πολιτική ο Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «διαχρονική φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα» που συνδυάζεται με μια «προκλητική φοροαπαλλαγή προς το μεγάλο κεφάλαιο παρά την τεράστια κερδοφορία του», αφού «θεωρείται η φορολογική πολιτική εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα». Μάλιστα, επισήμανε ότι λόγω των προβλέψεων για έσοδα μέσω του ΦΠΑ, που «είναι πραγματικά στον αέρα», οι εργαζόμενοι «δεν πρέπει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο νέας φορολογικής επιδρομής μέσα στο 2009».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που συνθέτουν την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του λαϊκού εισοδήματος ο Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για «την κατάργηση του αφορολόγητου, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας», όπως και τους έμμεσους φόρους και τον ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και το ειδικό τέλος ακινήτων. Οπως είπε, ο ταξικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού «επιβεβαιώνεται από την πορεία των φορολογικών εσόδων». Παράλληλα, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την ακρίβεια συνιστούν «μετακύληση των βαρών στη λαϊκή οικογένεια» και «μείωση του πραγματικού εισοδήματος». Για το θέμα της ακρίβειας επισήμανε ότι «έχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά» αφού υπάρχει «μεγαλύτερη επίδραση στους χαμηλόμισθους» και επιβαρύνει τα «είδη βασικής κατανάλωσης». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 ενισχύει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τα ΕΛΤΑ.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ειδικά για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε πως «τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται αποτελούν τις αναγκαίες υποδομές για τη διευκόλυνση και επέκταση της δράσης του κεφαλαίου διευρύνοντας περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών». Επισήμανε επίσης ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «αξιοποιείται ως μηχανισμός επιτάχυνσης της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στήριξης και εξυπηρέτησης των γενικότερων σχεδιασμών και συμφερόντων του».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «η επιμονή της κυβέρνησης στην αντιαγροτική της πολιτική, που έχει σαν βασικούς πυλώνες τον ΠΟΕ και τη νέα ΚΑΠ, θα επιταχύνει τον κατήφορο της αγροτικής οικονομίας με ολέθριες συνέπειες στους μικρομεσαίους αγρότες και στη διατροφική εξάρτηση του λαού, ενώ θα εξασφαλίσει προκλητικά κέρδη στους βιομηχάνους». Οπως ανέφερε, «τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι ενταγμένα σε μια πολιτική η οποία θα επιταχύνει τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής», ενώ «θα επιταχύνει και τη μείωση της αγροτικής απασχόλησης που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται στην αγροτική οικονομία πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν στις πλάτες τους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, και «να απαιτήσουν τη συγκέντρωση κρατικών εσόδων από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων 100% από το χρηματιστικό κεφάλαιο». Ακόμη, «τα κυβερνητικά μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τη διασφάλιση της ρευστότητας και των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά να μην τα πληρώσουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και απασχολούμενοι». Κατέληξε σημειώνοντας: «Το ΚΚΕ καλεί το λαό να βαδίσει στον δικό του μονόδρομο, αυτόν της λαϊκής εξουσίας που δε χωράει στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και αναγκαία διέξοδο για το λαό η αντικατάσταση της χρεοκοπημένης και παρασιτικής καπιταλιστικής οικονομίας που γεννά την κρίση, από την κεντρικά σχεδιαζόμενη λαϊκή οικονομία με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον πλήρη λαϊκό και εργατικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ