Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εχθρικός για τα λαϊκά στρώματα

Η παρέμβαση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ

Η Διαμάντω Μανωλάκου
Η Διαμάντω Μανωλάκου
«Εχθρικό για τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2009 η ειδική αγορήτριας του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου επισημαίνοντας ότι «σε περιόδους κρίσης το κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό». Αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και άλλων λαϊκών αναγκών σημειώνοντας ότι από την άλλη ενισχύονται οι - ΝΑΤΟικού προσανατολισμού - αμυντικές δαπάνες καθώς και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ψίχουλα για Υγεία - Παιδεία

Η Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση βασικών λαϊκών αναγκών που περιγράφεται στον προϋπολογισμό. Οπως είπε «στην παιδεία προβλέπεται μείωση κατά 0,19% και είναι συνεχής από το 2006» και «εκφράζεται με πολιτική λιτότητας στους εκπαιδευτικούς ενισχύοντας τις ελαστικές μορφές απασχόλησης» ενώ «παγωμένες είναι οι επιχορηγήσεις στα ερευνητικά κέντρα της χώρας τα οποία οδηγούνται την ιδιωτικοοικονομική επιχειρηματική λειτουργία». Οσον αφορά την υγεία, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «οι δαπάνες για νέες προσλήψεις ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 500 -700 προσλήψεις τη στιγμή που τα κενά σε προσωπικό φτάνουν το 35% και ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 18.000 προσλήψεις».

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι «προτείνονται στον προϋπολογισμό αμυντικές δαπάνες 8,7% παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα μειωθούν κατά 15%» τονίζοντας ότι «τα εξοπλιστικά προγράμματα εξυπηρετούν κυρίως ανάγκες του ΝΑΤΟ». Παράλληλα η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «έχετε πόρους για την κρατική καταστολή» αναφερόμενη στο - επίκαιρο - θέμα της χρηματοδότησης των κατασταλτικών δυνατοτήτων της αστυνομίας. Οπως είπε «η κυβέρνηση διατηρώντας τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της ΕΛ.ΑΣ. στη διάταξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του προσωπικού της προς τη δίωξη του λαϊκού κινήματος, συμβάλλει και από αυτή τη σκοπιά στην αύξηση της εγκληματικότητας». Συνέχισε τονίζοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί έναν τεράστιο, πανάκριβο και δυσκίνητο όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του εγκλήματος μηχανισμό που όμως είναι άμεσος, ευκίνητος και αποτελεσματικός - μέχρι τώρα - όταν αντιμετωπίζει τη δράση του λαϊκού κινήματος. Ετσι οι προβλεπόμενες δαπάνες του προϋπολογισμού για τα Σώματα Ασφαλείας αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό ξεπερνώντας κατά πολύ τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Στη σκιά της κρίσης

«Ο φετινός προϋπολογισμός συζητείται υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης και αυτή είναι η διαφορά του από προηγούμενες χρονιές» επισήμανε στη συνέχεια η βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας για μια «κρίση που θεωρείται η μεγαλύτερη του καπιταλιστικού συστήματος μετά το 1973, χωρίς να ξέρουμε την έκταση, το βάθος και τη διάρκειά της. Επληξε πρώτα τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες που έχουν εφαρμόσει τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα γιατί πηγή αύξησης των κεφαλαίων, επομένως και της κρίσης είναι η εκμετάλλευση της μισθωτής εργατικής δύναμης και κίνητρο της καπιταλιστικής παραγωγής το κέρδος και όχι οι ανάγκες της κοινωνίας». Ειδικά για τον προϋπολογισμό η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως «στον προϋπολογισμό γίνονται αναφορές στην οικονομική κρίση, κρύβονται όμως τα πραγματικά αίτια ότι είναι - δηλαδή - κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν παίρνονται μέτρα στήριξης για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αλλά χρησιμοποιείται η κρίση ως άλλοθι για επίθεση συνέχισης των αντιλαϊκών, αντιδραστικών, καπιταλιστικών ανδιαρθρώσεων και της εξασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου από τη σκληρότερη και εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Το επισφράγισαν τα συμπεράσματα του τελευταίου συμβουλίου της ΕΕ».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «συμφωνούμε με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του» προσθέτοντας όμως ότι η διαφορά έγκειται στο «ότι αποκρύβετε τα αίτια, τους στόχους που είναι η ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου και κυρίως στις κατευθύνσεις αντιμετώπισης, που είναι η σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και η ανατροπή του. Μπορεί να υποστηρίζετε ότι μειώθηκαν οι δαπάνες στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ή ότι είναι ανεπαρκείς οι πόροι για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, όμως δε λέτε τίποτε για το ότι οι πόροι αυτοί κατευθύνονται ουσιαστικά στην ενίσχυση του κεφαλαίου μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ή ότι η χρηματοδότηση ευνοεί τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία που αφορά τη ζωή των εργαζομένων ή στην παιδεία». «Αποδεχόσαστε τη συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε βασικές λαϊκές ανάγκες με παραλλαγές βέβαια, αν είναι περισσότερο ή λιγότερο ελεγχόμενος ο ιδιωτικός τομέας. Λες και το κεφάλαιο μπορεί να ελεγχθεί στην εκμετάλλευση της εργασίας του λαού και του πλούτου της χώρας». Οπως είπε «τα δάκρυα και οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι χωρίς αντίκρισμα γιατί την ίδια στρατηγική έχει και την έχει εφαρμόσει σαν κυβέρνηση» ενώ «η ευρωλαγνεία και στήριξη σε διαχειριστικές λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνε να καλυφθούν σε δήθεν ενδοαριστερές κόντρες».

Παράλληλα, η Δ. Μανωλάκου, αναφέρθηκε και στην ψήφιση της Εκθεσης Σέρκας, τονίζοντας: «τα νέα αντεργατικά μέτρα των 65 και 70 ωρών εργασίας την εβδομάδα, η μείωση του μεροκάματου με τον ενεργό και ανενεργό ημερήσιο χρόνο εργασίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τόσων άλλων που έχουν σχεδιαστεί από την ΕΕ, στα περισσότερα έχουν τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και θα περάσουν οι κυβερνήσεις με άλλοθι την οικονομική κρίση, όπως και μαζί με τις πρόσφατες αποφάσεις του συμβουλίου της ΕΕ για ενδυνάμωση των εξοπλισμών και της μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης και καταστολής, σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτυπώνει με στοιχεία την εισοδηματική σφαγή σε βάρος του λαού (2024-10-16 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την κερδοφορία των επενδυτών (2022-11-25 00:00:00.0)
Για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (2015-01-22 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους λαούς (2006-02-24 00:00:00.0)
Βαθιά αντιλαϊκός και αντικοινωνικός (2003-12-21 00:00:00.0)
Υποπτο προσχέδιο (2001-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ