Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΥΞΗ ΑΚΤΙΟΥ
Σήκωσαν τις μπάρες στο σταθμό των διοδίων

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας φορείς Λευκάδας και Πρέβεζας ελευθέρωσαν συμβολικά για μια ώρα το σταθμό διοδίων

Στον αποκλεισμό του σταθμού διοδίων Ακτίου - Πρέβεζας προχώρησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι και κάτοικοι των νομών Λευκάδας και Πρέβεζας, επιτρέποντας για περίπου μια ώρα την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή δραστικής αύξησης στο χαράτσι των διοδίων κατά 33%.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας και τη συμμετοχή άλλων σωματείων και φορέων των δύο νομών. Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η απόφαση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ ΑΕ), που έχει και την ευθύνη λειτουργίας των διοδίων, για κατάργηση της ειδικής κάρτας διέλευσης των 60 ευρώ. Μια απόφαση που οδηγεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών που χρησιμοποιούν τη ζεύξη του Ακτίου καθημερινά, να αποδεχτεί εκβιαστικά τη μηνιαία κάρτα των 80 ευρώ και να πληρώνει έτσι αυξημένα χαράτσια κατά 33%.

Η συμβολική και συνάμα ουσιαστική κινητοποίηση συνάντησε την ευρεία αποδοχή των διερχόμενων οδηγών. Στην ομιλία του ο Νίκος Σταματέλλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, ανέδειξε την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα στην προοπτική να καταργηθούν συνολικά όλα τα διόδια, τα οποία αποτελούν μια ακόμη πηγή λεηλασίας των ήδη πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικός αριθμός εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματιών είναι αναγκασμένοι να διέρχονται ακόμη και δύο φορές τη μέρα τη σήραγγα για να πάνε στις δουλειές τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι καθημερινά διέρχονται από αυτήν περίπου 2.500 άτομα.

Οι φορείς που διοργάνωσαν τη χτεσινή κινητοποίηση απαιτούν την ελεύθερη διέλευση, πολύ περισσότερο που η κατασκευή του έργου, που κόστισε γύρω στα 50 δισ. δρχ. έγινε αποκλειστικά με χρήματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ