Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Πίτερ Σάιμον

Στο μήνυμά της, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τον εκλιπόντα σύντροφο:

«Προς την ΚΕ του ΚΚ Αυστραλίας

Αγαπητοί σύντροφοι

Με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε, μέσω της ιστοσελίδας, το θάνατο του Γενικού Γραμματέα του κόμματός σας Πίτερ Σάιμον στις 18 Δεκέμβρη 2008. Ο σύντροφος Πίτερ Σάιμον αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των μεταναστών και Αβοριγίνων, για την ειρήνη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, το σοσιαλισμό.

Υπήρξε μαχητικός πολέμιος του ευρωκομμουνισμού, ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστραλίας που δημιουργήθηκε το 1971 ως απάντηση στη σοσιαλδημοκρατική παρέκκλιση του ΚΚ Αυστραλίας (το οποίο διαλύθηκε το 1991). Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του ΣΚΑ από το πρώτο συνέδριο, θέση που διατήρησε και μετά το 1996 οπότε το κόμμα επανέκτησε τον ιστορικό του τίτλο μετονομαζόμενο σε Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, μέχρι και το θάνατό του.

Βίωσε όλα τα σημαντικά στιγμιότυπα της ταξικής πάλης στην Αυστραλία στον 20ό αιώνα. Τον ανησυχούσε ιδιαίτερα ο ρόλος της Αυστραλίας στους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, η επέμβαση και οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Αυστραλίας στο Ανατολικό Τιμόρ.

Αγωνίστηκε για την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού και της κομμουνιστικής ταυτότητας μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης. Είχε αξιοσημείωτη παρουσία στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Υποστήριξε με θέρμη από την πρώτη στιγμή τη διαδικασία των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Οι Ελληνες κομμουνιστές κρατάνε ζωντανή στη μνήμη τους την αλληλεγγύη και παρουσία του στο πλευρό του ΚΚΕ σε δύσκολες για το κόμμα μας συνθήκες.

Παρακαλούμε, μεταβιβάστε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη και φίλους του ΚΚ Αυστραλίας, καθώς και στους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ