Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αποτελεσματική η μέθοδος των θεραπευτικών κοινοτήτων

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν πρόσφατα στοιχεία στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την ένταξη των αποδεκτών των υπηρεσιών σε θεραπεία, από όσους είχαν ολοκληρώσει το προβλεπόμενο χρόνο παραμονής σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ (ΙΘΑΚΗ, ΑΝΑΔΥΣΗ, ΚΙΒΩΤΟΣ, μονάδα συμβουλευτικής κρατουμένων Θεσσαλονίκης, ειδικό πρόγραμμα για εξαρτημένες μητέρες, κέντρο υποδοχής και επανένταξης Θεσσαλονίκης):

  • Το 67,7% απείχε από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας.
  • Το 72,7% δεν είχε καμία νομική εμπλοκή(συλλήψεις, καταδίκες κλπ.).
  • Το 83,7% είχε επαγγελματική απασχόληση.

Ακόμη, από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι η θεραπευτική εμπειρία επιφέρει σημαντικές θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, ακόμα και όταν είναι σύντομης διάρκειας. Η έρευνα έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό από τα άτομα που διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους επιστρέφει αργότερα στο ίδιο ή άλλο θεραπευτικό πρόγραμμα. Ετσι, η επαφή με τις υπηρεσίες, ακόμα και όταν δεν οδηγεί από την πρώτη φορά στην απεξάρτηση, είναι ευεργετική για την κατάσταση του ατόμου και μπορεί να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την απόφασή του για αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Οπως ανέφεραν σε σχετική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του προγράμματος, σήμερα το ΚΕΘΕΑ διαθέτει περισσότερες από 80 μονάδες σε όλη τη χώρα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιείται σε 6 πόλεις: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Στις υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνεται προγράμματα για ενήλικους χρήστες (ΙΘΑΚΗ), για εφήβους χρήστες, πρόγραμμα για εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους, μονάδα συμβουλευτικής κρατουμένων Θεσσαλονίκης, Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Θεσσαλονίκης, θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΙΒΩΤΟΣ, τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Την ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών, σημείωσαν, δυσχεραίνει τόσο η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, παρότι συμπληρώνονται τρία χρόνια συζήτησης γύρω από αυτό, όσο και τα προβλήματα στελέχωσης του οργανισμού - εδώ και δύο χρόνια το ΚΕΘΕΑ δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ