Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Με επίκεντρο το βιβλίο

Στην εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12.00 στον «902 Αριστερά στα FM» θα παρουσιαστούν διηγήματα των Νίκου Κυτόπουλου, Γιάννη Στεφανίδη και Ζήση Σκάρου από τις συλλογές τους «Ιστορίες του βουνού», «αγαπάω...» και «Διηγήματα Β' Μέρος» αντίστοιχα (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Οι ιστορίες, οι μνήμες μετουσιωμένες σε λογοτεχνικά στιγμιότυπα και οι μικρογραφίες γραμμένες με τέχνη και τρυφερότητα ρίχνουν βαθιές ματιές στην ανθρώπινη ψυχή, στις πιο διαφορετικές συνθήκες. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

Αύριο Κυριακή «Εβραϊκή Θρησκεία: Το βάρος τριών χιλιάδων χρόνων» είναι ο τίτλος του εξαιρετικά ενδιαφέροντος και απαραίτητου βιβλίου του Ισραήλ Σαχάκ στο οποίο θα αναφερθεί η εκπομπή «Ποιητική Αδεία». Η εκπομπή την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης θα μεταδοθεί στις 11.00 στον «902 Αριστερά στα FM».

Γεννημένος το 1933 στη Βαρσοβία και καταφέρνοντας να επιζήσει από το Γκέτο της Πολωνικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Πανιστοβό και Μπέργκεν-Μπέλσεν, ο καθηγητής στην έδρα της Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ Σαχάκ ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε τον όρο «ιουδαίο-ναζισμός» προκειμένου να χαρακτηρίσει τις μεθόδους των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων.

Στο βιβλίο αυτό, γύρω από το οποίο ξέσπασε οξύτατη αντιπαράθεση, ο συγγραφέας και υπερασπιστής από το 1968, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα, αναλύει με ακλόνητα επιχειρήματα τι σημαίνει «εβραϊκό κράτος» και «εβραίος», και ποιες οι σχέσεις των «εβραίων» με τους άλλους πολίτες του κράτους του Ισραήλ και βέβαια με τους άλλους λαούς.

Χωρίς να παραγνωρίζει το ρόλο του ιμπεριαλισμού, ο Ισραήλ Σαχάκ, προχωρά στην εξέταση του πώς το «κοσμικό» κράτος του Ισραήλ υπό την επίδραση θρησκευτικών δογμάτων έχει μετατραπεί σε σφαγέα των Παλαιστινίων καταπιέζοντας ταυτόχρονα όλους τους μη εβραίους πολίτες του.

Πιστός υπερασπιστής της αλήθειας που του κόστισε την αντιπάθεια μεγάλου μέρους της «κοινής γνώμης» της χώρας «του», ο Ισραήλ Σαχάκ που «έφυγε» το 2001, υποστήριζε ότι οι ρίζες του εβραϊκού σιωνισμού και του παράγωγου θρησκευτικού φανατισμού πρέπει να κατανοηθούν άμεσα πριν να είναι πολύ αργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ