Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο σύντροφος Παναγιώτης Κιμιτζής

«Εφυγε» την Κυριακή 4-1-2009 ο σύντροφος Παναγιώτης Κιμιτζής, μέλος του ΚΚΕ και πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Αθήνας.

Ο σύντροφος Παναγιώτης γεννήθηκε το 1927 στο Πλωμάρι Μυτιλήνης από γονείς Μικρασιάτες και ήρθε στη Νέα Σμύρνη το 1940. Μετά την κατάληψη της χώρας μας από τους Γερμανούς φασίστες έμεινε χωρίς δουλειά. Το γεγονός αυτό τον υποχρέωσε να στραφεί στο μικρεμπόριο (χαρούπια κλπ.).

Τον Ιούνη του 1942, ένας από τους καθημερινούς πελάτες του πάγκου του τον στρατολογεί στο ΕΑΜ ΝΕΩΝ. Ετσι ξεκινά μια διαδρομή 65 χρόνων γεμάτα αγώνες για το καλό του λαού και του τόπου. Το 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ, αμέσως μετά την ίδρυσή της. Το 1948 γίνεται μέλος του ΚΚΕ σε συνθήκες σκληρών διώξεων και βαθιάς παρανομίας, πρωτοστατώντας στη δημιουργία της ΚΟ Νέας Σμύρνης. Από το 1947 ως το 1957 εξορίστηκε από το αστικό μετεμφυλιακό κράτος της αμερικανοκρατίας στα Γιούρα, ενώ μέχρι το 1958 που αποφυλακίστηκε πέρασε από διάφορες φυλακές. Από το 1958 ως το 1967 αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον εξόρισε ξανά στα Γιούρα με άλλους κομμουνιστές και δημοκράτες, αφού πρώτα τα πρωτοπαλίκαρα του Μπάμπαλη τον βασάνισαν σκληρά αφήνοντάς του σοβαρό πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Από τη μεταπολίτευση και μετά αγωνίστηκε ακατάπαυστα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την ειρήνη, για το ψωμί του εργάτη και του συνταξιούχου, για τη νέα κοινωνία, τη Σοσιαλιστική.

Η οικογένειά του εξέφρασε την επιθυμία αντί κατάθεση στεφάνου να δοθούν τα χρήματα ως ενίσχυση στο ΚΚΕ για την ενδυνάμωση του αγώνα του και την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκε ο σύντροφος Παναγιώτης.

  • Στη μνήμη του αγαπητού μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΙΜΙΤΖΗ, του κομμουνιστή αγωνιστή που ασταμάτητα δούλευε με όλες του τις δυνάμεις για τα πιο ωραία ιδανικά, για το μεροκάματο των εργαζομένων, για τη σύνταξη των απομάχων της δουλιάς, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Τον αποχαιρετίσαμε στις 5.1.09, από το Νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, οι σύντροφοί του και συναγωνιστές του. Προσφέρουμε στο ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριό του και για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ.

Βούλα - Τούλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ