Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση στα μέτρα της «αγοράς»

Παραλλαγή του διπλού ανισότιμου σχολικού δικτύου είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που παρουσιάστηκαν χτες

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του διπλού ανισότιμου ταξικού σχολικού δικτύου (γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης) και της ακόμα πιο ασφυκτικής σύνδεσης της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης με τις πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων, κινείται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, την οποία παρουσίασε χτες η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου εξαγγέλλοντας ...«ηλεκτρονικό διάλογο» πάνω στην πρόταση αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας μια νέα παραλλαγή του διπλού σχολικού δικτύου, προτείνει τη δημιουργία ενός τύπου λυκείου στο χώρο της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, το Τεχνολογικό Λύκειο, το οποίο θα ενσωματώνει τα σημερινά ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Το τεχνολογικό λύκειο θα περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικούς κύκλους διάρκειας δύο ετών τους οποίους ο μαθητής μπορεί να επιλέξει μετά από ένα κοινό για όλους έτος.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα... δαιδαλώδες σχήμα «διανθισμένο» με ένα τμήμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διά βίου κατάρτιση, δεν ξεφεύγει από την αποστολή αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Δηλαδή, στη δημιουργία ενός σχολείου υποδεέστερου, το οποίο υπάρχει παράλληλα με το λύκειο, για παροχή κατάρτισης στα παιδιά της εργατικής τάξης. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να ενισχύσει τη ροή προς την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, να την κάνει πιο ελκυστική και δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ασκώντας μάλιστα κριτική στη ΝΔ ότι εξαιτίας των μεταρρυθμίσεών της μειώθηκαν οι μαθητές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση (χωρίς βέβαια αυτό να είναι η πρόθεση της κυβέρνησης).

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει ότι θέλει μια τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς, με ειδικότητες που «επανεξετάζονται και επαναπροσδιορίζονται με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας σε συνεργασία με τα παραγωγικά Υπουργεία, τις ανάγκες του παραγωγικού περιβάλλοντος και τις ανάγκες της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ