Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ»
«Ευεργέτες» με ξένα κόλλυβα και στόχο το κέρδος

Συμφωνία του Δήμου Αθήνας και της ΟΠΑΠ ΑΕ για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης πέντε παιδικών χαρών και ενός κλειστού γηπέδου. Αντί για τη διεκδίκηση των αναγκαίων κρατικών πόρων για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας

Ενα ακόμα βήμα για την είσοδο των επιχειρήσεων στο λαϊκό αθλητισμό και την ψυχαγωγία μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έγινε χτες με τη συμφωνία του Δήμου Αθήνας και της ΟΠΑΠ ΑΕ. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ θα δώσει 900.000 ευρώ για την ανάπλαση πέντε παιδικών χαρών και την ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου του Αθλητικού Κέντρου Γκράβας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Αθηναίων συνάπτει τέτοιες συμφωνίες με επιχειρήσεις για ζητήματα κοινωνικής, περιβαλλοντικής πολιτικής και πρόνοιας στο όνομα της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης. Οι επιχειρήσεις στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) είναι πρόθυμες να «καλύψουν» τα κενά του κράτους, αναβαθμίζοντας τη φήμη τους, αλλά και για να ωριμάσει σταδιακά η αποφασιστικότερη επέλασή τους - μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ - στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Περιβάλλοντος. Κάτι που θα ενταθεί και με το νέο «Καποδίστρια».

Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτά που ακούστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ, Χρ. Χατζηεμμανουήλ, η εταιρεία επιλέγει ποιες πρωτοβουλίες θα χρηματοδοτήσει, με βάση τη στρατηγική της για την ΕΚΕ που χαράσσει. Ο Δήμος Αθηναίων είχε απευθυνθεί στον ΟΠΑΠ για τη χρηματοδότηση του ποδηλατικού γύρου της Αθήνας, αλλά ο ΟΠΑΠ αρνήθηκε, γιατί δεν «ταιριάζουν» τέτοιου είδους χορηγίες στη φιλοσοφία του... Αντί δηλαδή, ο κάθε Δήμος να διεκδικεί τα απαραίτητα κονδύλια για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, μπορεί να απευθύνεται σε επιχειρήσεις, οι οποίες - με το αζημίωτο βέβαια - θα αποφασίζουν ανάλογα με τη «φιλοσοφία» και τη «στρατηγική» τους!

Το όφελος των επιχειρήσεων από την ΕΚΕ είναι πολλαπλό - ιδεολογικό, οικονομικό - και μακροπρόθεσμα ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στους τομείς όπου έχουν εμφανιστεί «φιλάνθρωπες». Η ΕΚΕ, το λεγόμενο «ανθρώπινο» πρόσωπο του κεφαλαίου, είναι στρατηγικής σημασίας για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα όποια χρήματα διαθέτουν, προέρχονται από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων και επιπλέον κερδίζουν και φοροελαφρύνσεις.

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης, είπε ότι «δε συνηθίζουμε να ζητιανεύουμε, αλλά στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ξέρουμε ότι μπορείτε να συμβάλλετε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ