Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τιμή στον συνθέτη της Εθνικής Αντίστασης

Στον αγωνιστή και συνθέτη της Εθνικής Αντίστασης, Αλέκο Ξένο, αφιερώνεται η εκδήλωση, που διοργανώνουν η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», το Σάββατο (24/1, 7 μ.μ.), στο παλιό Ταχυδρομείο Πειραιά (Φίλωνος 29).

Το συνθέτη και το έργο του θα παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης (μουσικολόγος). Εργα του θα ερμηνεύσουν: η Ολγα Αθανασιάδου (υψίφωνος), η Αννα Μουζάκη (μεσόφωνος, συνθέτης), η Μαθητική Χορωδία Ελληνικού Ωδείου - Παράρτημα Πειραιά και η Ανθή Γουρουντή (πιάνο, διεύθυνση χορωδίας).

Ο Αλέκος Ξένος (1912-1995) υπήρξε τρανό παράδειγμα μουσικού βαθιά επηρεασμένου από τις ιδεολογικές και πολιτικές του απόψεις, η προοδευτική σκέψη του οποίου και το αγωνιστικό του παρελθόν υπήρξαν απολύτως συνυφασμένα με το μουσικό του έργο. Βίωσε την Εθνική Αντίσταση και σαν αγωνιστής και σαν καλλιτέχνης. Το 1944 ανέβηκε στο βουνό με τη συντρόφισσά του Αννα. Εκεί, μαζί με άλλους καλλιτέχνες και τον αξέχαστο Βασίλη Ρώτα, εργάστηκε για τις ανάγκες του αγώνα. Ο Αλ. Ξένος οργάνωσε χορωδίες, φιλαρμονικές και συνέθεσε τραγούδια για την Αντίσταση («Υμνος της ΠΕΕΑ», το τραγούδι του Αρη, «Υμνος της ΕΠΟΝ», «Αετόπουλα», το τραγούδι της Εθνικής Αλληλεγγύης, «Εμπρός» κ.ά.).

Πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Μουσικών Σωματείων Ελλάδας και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση των συμφωνικών ορχηστρών της Ραδιοφωνίας, της Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις οποίες εργάστηκε ως κορυφαίος τρομπονίστας. Αγωνιζόταν σ' όλη του τη ζωή για την προώθηση της μουσικής παιδείας και για την ενεργητική συμμετοχή του λαού στον πολιτισμό.

Οι τίτλοι των συμφωνικών έργων του, εμπνευσμένοι από τους αγώνες του ελληνικού λαού, ήταν και παραμένουν σύμβολα Αντίστασης, πάντα επίκαιρα («Νέοι Σουλιώτες», «Λαφίνα», «Ο Διγενής δεν πέθανε», «Συμφωνία της Αντίστασης», που βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας το 1952, «Προμηθέας», «Σπάρτακος», «Κύπρος», εισαγωγή στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ