Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ
Νέα δολοφονία και ανθρωποκυνηγητό

ΣΕΒΙΛΛΗ.-

Μία ακόμη δολοφονία, που αποδίδεται στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ήρθε να προστεθεί στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί από άκρη σε άκρη στην ισπανική επικράτεια, ενώ η Αστυνομία για «πρώτη φορά» κατάφερε να προβεί σε συλλήψεις υπόπτων που έχουν άμεση σχέση με τη δολοφονική ενέργεια. Την ίδια στιγμή οι καθιερωμένες διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων ισπανών πολιτών» επισφραγίζουν το κλίμα της ομοθυμίας για την πάταξη της ΕΤΑ, με κάθε τρόπο...

Το βράδυ της Δευτέρας, από σφαίρες που αποδίδονται στην ΕΤΑ, έπεφτε νεκρός ο σμήναρχος και γιατρός της Πολεμικής Αεροπορίας Αντόνιο Μουνιόθ Καρινιάνος. Σύμφωνα με ισπανικές αστυνομικές πηγές, ο 58χρονος Καρινάνος δέχτηκε δυο σφαίρες στο κεφάλι από δύο άνδρες, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στην ιδιωτική του κλινική παριστάνοντας τούς ασθενείς. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στην αστυνομία τους δύο υπόπτους, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Ο ένας από τους δύο, ο 26χρονος Γιόν Ιγκόρ Σολάνα Ματαράνς, συνελήφθη το ίδιο βράδυ κοντά στον τόπο όπου έγινε η δολοφονία και είναι ύποπτος για συμμετοχή σε δύο φόνους στη νότια Ισπανία φέτος, μεταξύ των οποίων αυτός του εισαγγελέα Λουίς Πορτέρο πριν από μια βδομάδα. Ο δεύτερος ύποπτος, ο 23χρονος Χάριετ Ιράκι Γκουρουσάγκα, συνελήφθη χτες το πρωί, φέροντας τραύμα στο χέρι από την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία εντόπισε επίσης δύο διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετα τρομοκρατών της ΕΤΑ, απ' όπου κατέσχεσε εκρηκτικά, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και έγγραφα. Μετά την αστυνομική επιχείρηση, ο υπουργός Εσωτερικών Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα, δήλωσε ότι η αστυνομία συνέτριψε τον πυρήνα της ΕΤΑ στη νότια Ισπανία, «τον πυρήνα της Ανδαλουσίας», ο οποίος ευθύνεται για 13 δολοφονίες από το 1983, πάντα κατά τον Ορέχα.

Ωρες αργότερα και ενώ η αστυνομία κόμπαζε για την επιτυχία, χιλιάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεών τους σε πολλές πόλεις της Ισπανίας για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία χτες του Καρινιάνος, μία δολοφονία που αποδίδεται στην ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ