Κυριακή 25 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Στο «τεντωμένο σχοινί» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε τη βδομάδα που πέρασε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, επισκεπτόμενος την Ουκρανία, λίγο μετά τη διευθέτηση της κρίσης με τη Ρωσία.

Στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Γιούστσενκο, υπέγραψε οικονομικές συμφωνίες για την αγορά ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας και τη χρησιμοποίηση της Λευκορωσίας για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος προς τις χώρες της Βαλτικής, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Λουκασένκο τάχθηκε υπέρ του λεγόμενου «ευρασιατικού διαδρόμου» πετρελαίου, που προβλέπει τη μεταφορά πετρελαίου, που θα προέρχεται από την Κασπία (Αζερμπαϊτζάν) και μέσω των λιμανιών της Σούπσα (Γεωργία) και της Οδησσού (Ουκρανία) θα καταλήγει, από το έδαφος της Λευκορωσίας στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία. Ο αγωγός αυτός, που στηρίζεται από ΗΠΑ - ΕΕ και τον «φιλοδυτικό» Πρόεδρο της Ουκρανίας, θεωρείται ανταγωνιστικός των ρωσικών συμφερόντων, αφού την παρακάμπτει και «σπάει» τους δικούς της σχεδιασμούς.

Ο Αλ. Λουκασένκο, στρατηγικός εταίρος της Μόσχας και γνωστός έως σήμερα για τις αιχμηρές δηλώσεις του σε βάρος των ΗΠΑ και της ΕΕ, δημόσια ευχαρίστησε την Ουκρανία για τη βοήθεια που παρείχε στην αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οπως σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο εγκατέλειψε το «αντιδυτικό» λεξιλόγιο, προχώρησε σε ορισμένες υποχωρήσεις προς την ΕΕ, αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Κομισιόν, ενώ στην πορεία ζήτησε και πήρε δάνειο 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ (και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία).

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως και η ΕΕ προτίθεται να κάνει στροφή 180 μοιρών και από την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ, που είχε επιβάλει στον Λουκασένκο, να τον προσκαλέσει στην ανοιξιάτικη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, όπου θα συζητηθούν οι σχεδιασμοί της με την επωνυμία «Ανατολικός συνεταιρισμός», που με «φανατισμό» προωθούν Πολωνία και Σουηδία. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει μια μορφή εμβάθυνσης της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της GUAM (Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία) με την επιπλέον ενσωμάτωση εδώ της Αρμενίας και της Λευκορωσίας.

«Είμαστε σίγουροι, πως το μέλλον μας συνδέεται ευθέως με την ΕΕ, κι αυτή η κατεύθυνση είναι για εμάς σημαντική, όχι λιγότερο σημαντική απ' ό,τι η ρωσική κατεύθυνση», δήλωσε σχετικά ο Ανατόλι Ρουμπίνοφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοκρατίας, (της λευκορώσικης Ανω Βουλής), δίνοντας το «στίγμα» της εξωτερικής πολιτικής, που επιδιώκει να χαράξει πλέον η Λευκορωσία, πατώντας στο «τεντωμένο σχοινί» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι σχέσεις Ρωσίας - Ουζμπεκιστάν

Στην ιστορική πόλη της Σαμαρκάνδης, γενέτειρας του σημερινού Προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, συναντήθηκε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον ομόλογό του. Ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν, στην πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, που προήλθε μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, είχε στις προτεραιότητές του τα ζητήματα της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην αεροναυπηγική, στις μεταφορές, στην εξορυκτική βιομηχανία, καθώς και η καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών και της λεγόμενης «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Οπως έγινε γνωστό, το Ουζμπεκιστάν προσφέρθηκε να πουλήσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ από κοινού οι δύο χώρες δηλώνουν ότι θα «προχωρήσουν σε κινήσεις για την ασφάλεια της Κεντρικής Ασίας».

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι τα ζητήματα στρατηγικής συνεργασίας στα πλαίσια των διακρατικών ενώσεων, που συμμετέχουν οι δύο χώρες, όπως της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης» και της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας. Ηδη από τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, το Ουζμπεκιστάν αποχώρησε από την «Ευρασιατική οικονομική κοινότητα», με τη δικαιολογία πως πολλές λειτουργίες της ταυτίζονται με αυτές της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) και της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), ενώ εξέφραζε και τη διαφωνία του με την τελωνειακή ένωση των χωρών. Η εξέλιξη αυτή, καθώς και οι πληροφορίες για σημαντική αναθέρμανση των σχέσεων του Ουζμπεκιστάν με τις ΗΠΑ, μετά από μεγάλο σχετικά χρονικό διάστημα, δημιούργησαν αρκετά «σύννεφα» στην προοπτική των σχέσεων των δύο χωρών, που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν.


Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ