Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Με ΜΑΤ και μπουλντόζες δημιουργούν τετελεσμένα

Για να φτιαχτεί πάρκινγκ με αυτοχρηματοδότηση, όπως θέλει ο Δήμος Αθήνας

Με μπουλντόζες και αλυσοπρίονα η υπηρεσία ...Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων εισέβαλε χτες, προτού καν ξημερώσει, στο πάρκο της οδού Κύπρου και Πατησίων και, με την προστασία της Αστυνομίας, έκοψε δεκάδες δέντρα. Αμεση ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, που εδώ και χρόνια με τους αγώνες τους κρατούν έναν απ' τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης, μακριά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν στο χώρο να γίνει υπόγειο γκαράζ με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

Οι κάτοικοι, από νωρίς το πρωί κατέλαβαν το χώρο και έκλεισαν την οδό Πατησίων. Ολοι μιλούσαν για έγκλημα. Χαρακτηριστική της πολιτικής του δήμου Αθηναίων και του ζήλου με τον οποίο υπερασπίζεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ήταν η εικόνα των ΜΑΤ, που έσπρωχναν και χτυπούσαν τους κατοίκους, ακόμα και γυναίκες και ηλικιωμένους. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έμειναν για ώρες στο χώρο περικυκλώνοντας το πάρκο. Αργά το απόγευμα, ομάδες αγνώστων επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα Κυψέλης και Αγίου Παντελεήμονα. Η Επιτροπή κατοίκων, επισημαίνει πως δεν έχει καμιά σχέση με αυτά τα γεγονότα.

Κόπηκαν περίπου 40 αιωνόβια δέντρα, από τα οποία τα 15 ήταν πεύκα. Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από την Πολεοδομία του Δήμου την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά από την έγκριση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της «νέας μελέτης» της εταιρείας και του Δήμου για τα έργα του πάρκινγκ, χωρίς να το παραπέμπει στη Β' βάθμια Επιτροπή, όπως είχε κάνει παλιότερα. Να σημειωθεί ότι η Β' βάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ανώτερη της Α' βάθμιας) είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν πρέπει να κοπούν δέντρα, ενώ πριν ένα χρόνο το δασαρχείο είχε επίσης απαγορέψει να μην κοπεί ούτε ένα.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά και αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη», «καταγγέλλει με αγανάκτηση την επιχείρηση της Δημοτικής αρχής του κ. Κακλαμάνη για τσιμεντοποίηση του πάρκου». Επισημαίνει ότι, «οι τόσο αναγκαίοι για την πόλη μας υπόγειοι χώροι στάθμευσης ΙΧ πρέπει να γίνουν σε οικόπεδα που θα απαλλοτριωθούν και θα κατασκευαστούν για το σκοπό αυτό από το Δήμο, χωρίς καμιάς μορφής αυτοχρηματοδότηση και με δωρεάν για τους δημότες κατοίκους, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Ομως σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε να καταστραφούν τα τελευταία πάρκα της πόλης μας όπως αυτό της Κύπρου και Πατησίων, για να γίνουν υπόγεια γκαράζ με αυτοχρηματοδότηση - εμπορευματοποίηση και απαγορευτικό αντίτιμο για τους κατοίκους. Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι, τα εναπομείναντα πάρκα της πόλης μας χρειάζονται τη συλλογική αγωνιστική δράση μας για την προστασία τους, διότι έχουν μπει στο στόχαστρο των εργολαβικών συμφερόντων με τις ευλογίες και τη στήριξη της Δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ