Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣTΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Πρόστιμο σε αμερικάνικη εταιρεία

Παραβιάζουν κατάφωρα την ελληνική νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα αμερικάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 110.000 ευρώ στην εταιρεία «Microsoft Hellas ΑΕ» για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ στη «Ford Motor Hellas» έκανε σύσταση να σταματήσει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των επισκεπτών της και να προβεί στην καταστροφή των σχετικών αρχείων.

Ειδικότερα, η «Microsoft» είχε δημιουργήσει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου δημοσιοποιούσε από το 2003 δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και στοιχεία για τη διενέργεια δικαστικών ενεργειών (αστικές διώξεις, πληροφορίες σχετικά με εξώδικους συμβιβασμούς που κατά κανόνα αναφέρονταν ονομαστικά) κατά φυσικών και νομικών προσώπων. Μέσω της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, το σύντομο ιστορικό δικαστικής υπόθεσης ή και αυτούσιες αποφάσεις. Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε εντεταλμένος ελεγκτής της Αρχής σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους της εταιρείας ανά την Ευρώπη, διαπιστώθηκε ότι μόνο στην Αγγλία η «Microsoft» προβαίνει στη δημοσιοποίηση παρόμοιων ανακοινώσεων. Για τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, επικαλούνταν δήθεν προβλήματα σχετικά με την «πειρατεία λογισμικού».

Το δεύτερο κρούσμα που παρουσιάστηκε με αμερικάνικη εταιρεία αφορά τη «Ford», η οποία διατηρούσε αρχείο των επισκεπτών στα γραφεία της (ονοματεπώνυμο, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ημερομηνία επίσκεψης κλπ.). Το αρχείο αυτό το διατηρούσε για έξι μήνες και μετά την παρέλευση αυτού του ορίου, όπως ισχυρίζεται η «Ford», το κατέστρεφε.

Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι η καταγραφή αυτών των στοιχείων είναι παράνομη και συνιστά επεξεργασία επίμαχων προσωπικών δεδομένων. Επίσης, ζήτησε από την εταιρεία «Ford» να διακόψει τις επίμαχες επεξεργασίες προσωπικών δεδομένων και να καταστρέψει τα εν λόγω αρχεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις Ιρανών χάκερς διαπίστωσε η «Microsoft» (2019-03-08 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα προγράμματα επιχειρήσεων στα σχολεία (2015-05-05 00:00:00.0)
«Ανοιχτό βιβλίο» τα προσωπικά δεδομένα (2013-06-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-05-15 00:00:00.0)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ (1999-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ