Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
Απειλείται με «λουκέτο»

Το Πολυτεχνικό Μουσείο Μόσχας (Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνικής, η επίσημη ονομασία του), ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του είδους του, διεθνώς, απειλείται με «λουκέτο» λόγω έλλειψης πόρων!

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, που επικαλούνται δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Μουσείου, Γκουργκέν Γκριγκοριάν, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, το ίδρυμα μπορεί να αντέξει ακόμη μισό χρόνο. Για να διασωθεί χρειάζεται το λιγότερο 6 εκατ. ρούβλια (133.000 ευρώ) επιπλέον, ενώ, για τις επισκευές του κτιρίου, αναγκαίες για να «βγάλει» τον επόμενο χειμώνα, χρειάζονται ακόμη 25 εκατ. ρούβλια (555.000 ευρώ).

Κι όμως, το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ότι δεν έχει αυτά τα... «συγκλονιστικά» ποσά! «Νιώθουμε την ευθύνη μας έναντι του μουσείου, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα», δήλωσε ο υπουργός Αλεξάντρ Αβντέγιεφ, παραδεχόμενος ότι το κτίριο χρήζει γενικής επισκευής, ειδικά μετά την πυρκαγιά που το έπληξε (2004).

Η τραγική οικονομική κατάσταση προκύπτει από τη μη χρηματοδότηση του Μουσείου από το κράτος, αλλά και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που το αντιμετωπίζουν σαν... «ενοικιαστή»! Συγκεκριμένα, ο διευθυντής σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία της κρατικής ιδιοκτησίας («Ροσιμούσεστβο») νοικιάζει το κτίριο στο Μουσείο και επιπλέον αύξησε το νοίκι, ενώ, ταυτόχρονα «εναντίον μας παίζει και η αύξηση της ταρίφας» για ρεύμα, νερό κλπ! Σχολίασε, τέλος, ότι το Μουσείο αντιμετώπιζε και πριν οικονομικά προβλήματα, αλλά τώρα, η έλλειψη επιπλέον οικονομικής βοήθειας χειροτέρεψε τα πράγματα.

Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι πως το Δεκέμβρη του 1991 (κατά τη διάλυση της ΕΣΣΔ), το Μουσείο ανακηρύχτηκε «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία», επειδή αποτελεί «πολύτιμο αντικείμενο της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς»! Ιδρύθηκε το 1872 και το κτίριό του βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας. Φυλάσσει πάνω από 170.000 αντικείμενα και περίπου 100 συλλογές, πολλές από τις οποίες είναι μοναδικές στον κόσμο. Ετησίως, το επισκέπτονται, κατά μέσο όρο, μισό εκατομμύριο άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ