Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον ΟΠΑΠ

Προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) πιθανόν θα οδεύσει το θέμα του λεγόμενου μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, δηλαδή η δυνατότητα που έχει ο Οργανισμός να διεξάγει τυχερά παιχνίδια, όπως ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΚΙΝΟ κ.ά. Ειδικότερα, στη μεθαυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, Π. Κοτσώνης και Δ. Γρατσίας, θα προτείνουν να σταλούν σχετικά ερωτήματα στο ΔΕΚ για να αποφανθεί για το αν το ελληνικό δημόσιο μπορεί να παραχωρήσει σε μια μόνο εταιρεία το αποκλειστικό δικαίωμα των τυχερών παιχνιδιών.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δύο βρετανικές εταιρείες και ζητάνε να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργείου Οικονομίας να τους χορηγήσει άδεια για τη διενέργεια στοιχημάτων και τη λειτουργία δικτύου πρακτορείων αντίστοιχων με εκείνων του ΟΠΑΠ. Οι εταιρείες επικαλούνται την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών στον τομέα της διεξαγωγής των αθλητικών στοιχημάτων και παιχνιδιών.

Στο μεταξύ, οι σύμβουλοι επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξουν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι δικαιολογούνται περιορισμοί στο τομέα των στοιχημάτων από την ελληνική Πολιτεία, εφόσον αποσκοπούν στη μείωση της προσφοράς των τυχερών παιχνιδιών ή στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και της εγκληματικότητας. Επίσης, οι εισηγητές θα αναφέρουν ότι το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει ο ΟΠΑΠ δε συνδράμει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ούτε στην προστασία της νεολαίας, καθώς η συμπλήρωση των δελτίων στοιχημάτων είναι ελεύθερη και ανώνυμη, τα δε κέρδη καταβάλλονται στον κομιστή του δελτίου, ενώ η συμμετοχή ανηλίκων στον τζόγο δεν απαγορεύεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ