Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΥΚΑΣΟΣ - ΡΩΣΙΑ
Ανταγωνισμός με... στρατιωτικές βάσεις

Οπως δήλωσε την Κυριακή, 1 Φλεβάρη, ο Μάθιου Μπράιζα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον «ανησυχεί» εξαιτίας των προθέσεων της Ρωσίας να εγκαταστήσει στην Αμπχαζία ναυτική, αεροπορική βάση, καθώς και δυο στρατιωτικές βάσεις για δυνάμεις ξηράς. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε στο «Reuters», πως η Ρωσία δεν πρέπει να εγκαταστήσει βάσεις στο έδαφος της Αμπχαζίας κι έκανε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας πως η Μόσχα πρέπει να συμφωνήσει με την παράταση της παραμονής των παρατηρητών του ΟΗΕ στην περιοχή.

Μια μέρα νωρίτερα ο Τζέιμς Απατουράι, εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, εξέφρασε κι αυτός την «ανησυχία» του για το θέμα των ρωσικών βάσεων στην Αμπχαζία, λέγοντας πως «το ΝΑΤΟ είναι εναντίον της εγκατάστασης των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία», επικαλούμενος μάλιστα την αρχή της «εδαφικής ακεραιότητας» (της Γεωργίας), που ως γνωστόν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ καταπάτησαν χωρίς ενδοιασμούς στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Ο Απατουράι σημείωσε πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, οπωσδήποτε θα θέσει αυτό το θέμα στη συνάντηση που θα έχει με τον Σεργκέι Ιβανόφ, αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, στο Μόναχο, στις 6 Φλεβάρη. Η συνάντηση αυτή θεωρείται ως η πρώτη επίσημη προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ μετά τον καλοκαιρινό πόλεμο στον Καύκασο.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φαίνεται ότι θεωρούν πως παράγοντας αποτροπής αυτών των ρωσικών σχεδίων θα ήταν η εγκατάσταση (ή η απειλή εγκατάστασης) αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων στη Γεωργία. Ετσι, όπως γράφει στις 3/2 η ρωσική «Νεζαβισίμαγια γκαζέτα», στην Τιφλίδα υποθέτουν πως εάν κάνουν πως απορρίπτουν τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος της Γεωργίας θα μπορούσαν να ζητήσουν από τη Μόσχα να επανεξετάσει τα σχέδιά της στην Αμπχαζία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, γεωργιανές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως η Τιφλίδα ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για το θέμα της εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο λιμάνι του Πότι καθώς και στην πόλη Μαρνεούλη, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας. Αυτό έγινε στο τέλος του Γενάρη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γεωργία της αντιπροσωπείας του στρατού ξηράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με επικεφαλής τον στρατηγό Κάρτερ Χεμ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ