Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επαναλήφθηκε το όργιο της καταστολής

Νέα επίθεση δέχτηκαν χτες οι διαδηλωτές αγρότες από την Κρήτη. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, τους κάλεσε ο Σπύρος Χαλβατζής που βρέθηκε στο λιμάνι επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Αγρια καταστολή γνώρισε και χτες η κινητοποίηση των αγροτών από την Κρήτη

Eurokinissi

Αγρια καταστολή γνώρισε και χτες η κινητοποίηση των αγροτών από την Κρήτη
Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε και χτες η κυβέρνηση της ΝΔ το λιμάνι του Πειραιά δίνοντας εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εξαπολύσουν για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες άγρια επίθεση με χημικά και δακρυγόνα σε βάρος των αγροτών από την Κρήτη. Οι αγρότες είχαν φτάσει προχτές τα ξημερώματα στο λιμάνι με τα πλοία της γραμμής. Η κυβέρνηση, τους «υποδέχτηκε» με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί σε όλο το λιμάνι και στους γύρω δρόμους με αποστολή να μην επιτρέψουν στα τρακτέρ να βγουν στο δρόμο, να εμποδίσουν στους αγρότες να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους. Με την αποβίβαση των αγροτών οι δυνάμεις καταστολής με εντολή εισαγγελέα, βρέθηκαν σε πλήρη δράση. Επιτέθηκαν στους αγρότες με χημικά, δακρυγόνα και συλλήψεις. Σκηνικό που επαναλήφθηκε και χτες.

Το μεσημέρι, ύστερα από τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσε το όργιο της καταστολής και κάτω από την επιμονή των αγροτών και άλλων πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Οι ίδιοι επιβιβάστηκαν ξανά στα πλοία της γραμμής και αναχώρησαν το βράδυ για το νησί.

Να χτυπηθεί η μήτρα του προβλήματος

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε το μεσημέρι κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος αρχικά συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών όπου και ενημερώθηκε για τις κυβερνητικές εξαγγελίες που δεν ικανοποίησαν τους αγρότες. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση μελών της ΣΕΑ προς την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία τόνισαν ότι «έπειτα από 20 χρόνια, αποδείχτηκε ότι είχατε δίκιο για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της ΕΕ».

«Εμείς δεν είμαστε ούτε "έξυπνοι", ούτε "προφήτες", αλλά διαβάζουμε και τα "ψιλά γράμματα". Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 7%, η κυριαρχία των μονοπωλίων, είναι μια πολιτική που προετοιμάζεται εδώ και χρόνια και σήμερα αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειές της. Παλεύουμε για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος έρχεται σε κόντρα με τη σημερινή πολιτική εξαφάνισης του μικρού αγρότη και της μετατροπής του σε εργάτη γης στα σύγχρονα τσιφλίκια», απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη ΣΕΑ, ο Σπ. Χαλβατζής απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους αγρότες. Καταδίκασε την αυταρχική δράση των δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας πως για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι για να περάσει μια αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, η οποία εκπορεύεται από την ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, πρέπει να συνοδεύεται από τα ρόπαλα και τα δακρυγόνα. Υπογράμμισε ακόμη ότι στις σημερινές συνθήκες η αγροτιά πρέπει να βγάλει και πολιτικά συμπεράσματα, σε σχέση με το ποιος είναι μαζί της και ποιος εναντίον της και κατέληξε λέγοντας ότι οι αγρότες «κλείνουν τους δρόμους για να μην τους κλείσουν τα σπίτια».

Σε θολά νερά

Να ψαρέψουν σε θολά νερά επιχείρησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, που επίσης επισκέφτηκαν χτες τους αγρότες. Ο πρώτος κατήγγειλε την καταστολή, ξεχνώντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ματοκύλισε το ίδιο λιμάνι το 2002 και χτύπησε με βία προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Ενώ ο δεύτερος σκόρπισε αυταπάτες για μια δήθεν φιλοαγροτική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, αθωώνοντας την πηγή των προβλημάτων για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Στο ίδιο μήκος κύματος της δημιουργίας εντυπώσεων ήταν και το αίτημα που διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου για «παραίτηση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ