Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Ενεργότερη εμπλοκή ΕΕ και ΗΠΑ ζητά ο Αμπάς

Στη διανομή βοήθειας από την Υπηρεσία Αρωγής για τους Πρόσφυγες επεκτάθηκε η ενδο-παλαιστινιακή διένεξη

Προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους στα χαλάσματα οι κάτοικοι της Γάζας

Associated Press

Προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους στα χαλάσματα οι κάτοικοι της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Τη γνωστή θέση του υπέρ της επίτευξης ειρήνης διά μέσου διαλόγου με το Ισραήλ που θα διασφαλίζει εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία στους Παλαιστινίους επανέλαβε, χτες, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μαχμούντ Αμπάς.Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ με τις καθημερινές δολοφονίες, τις κατασχέσεις γης, τις επιθέσεις καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον τερματισμό της κατοχής, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αναγκαιότητα τερματισμού του εποικισμού.

Ο Αμπάς κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειές του για να προσαχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι. Σε αποστροφή του λόγου του, πάντως, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος καταδίκασε και τις επιθέσεις της «Χαμάς» με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους, ενώ ζήτησε «ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ», εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει «στενότερη συνεργασία» με τις ΗΠΑ, των οποίων ο νέος Πρόεδρος έχει διατυπώσει, όπως είπε, «ορισμένες θετικές θέσεις».

Από την πλευρά του, υποδεχόμενος τον Αμπάς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ δήλωνε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έμεινε σιωπηλό κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης και ζήτησε επανειλημμένως τον τερματισμό της, όπως και τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών», επιμένοντας στην τακτική της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα και στην υπεράσπιση της προκλητικής διεθνούς απραξίας απέναντι στην ισραηλινή σφαγή. Ο Πέτερινγκ τόνισε ότι το Κοινοβούλιο στηρίζει τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου και εκτιμά ότι η σύσταση παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την επίτευξη προόδου.

Ανταλλαγές κατηγοριών

Την κατάσχεση από την αστυνομία της «Χαμάς» περίπου 400 πακέτων φαγητού και 3.500 κουβερτών από πρόχειρη αποθήκη κατήγγειλε η Υπηρεσία Αρωγής για τους Πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της Κρίστοφερ Γκάνες υποστήριξε ότι είχε προηγηθεί άρνηση της Υπηρεσίας να παραδώσει τις προμήθειές της στο υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της «Χαμάς», συμπληρώνοντας, όμως, ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διανομή βοήθειας.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Αχμαντ αλ Κουρντεπιβεβαίωσε την κατάσχεση, υποστηρίζοντας ότι «μόνο η κυβέρνηση της Χαμάς γνωρίζει πώς πρέπει να διανεμηθεί η βοήθεια για ν' αποφευχθούν οι διακρίσεις».Πίσω πάντως από το συγκεκριμένο περιστατικό, ανταποκριτές εκτιμούσαν ότι βρίσκεται, και πάλι, η διένεξη μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ». Τόνιζαν ότι την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στους καταλόγους της και όλους τους υπαλλήλους της Π. Αρχής, που δεν έχουν πάρει μισθούς, εξαιτίας ισραηλινής παρεμπόδισης, τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί και υπάγονται στον Πρόεδρο Αμπάς.

Η ενδο-παλαιστινιακή διένεξη επεκτάθηκε με «διαγκωνισμούς» και στην παροχή βοήθειας. Η Π. Αρχή ανακοίνωσε, χτες, τη χορήγηση 600 εκατομμυρίων δολαρίων (τα περισσότερα από δωρητές) για την ανοικοδόμηση της Γάζας, τα οποία προορίζονται κυρίως για τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν. Η κυβέρνηση της «Φατάχ» στη Ραμάλα διευκρίνισε ότι έχουν, ήδη, δοθεί τα 50 εκατομμύρια, ποσό που υποστηρίζει ότι χορήγησε στους Παλαιστινίους στη Γάζα η κυβέρνηση της «Χαμάς».

Στο περιθώριο της έντασης αυτής, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για το θάνατο τριών από τα παιδιά γνωστού, και στο Ισραήλ, Παλαιστινίου γιατρού, την τελευταία μέρα της επιχείρησης, μέσα στο σπίτι τους, υποστηρίζοντας, όμως, ότι δέχτηκε, από εκεί, πυρά. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για τις καταγγελίες ξένων ακτιβιστών που συνοδεύουν Παλαιστινίους αγρότες ότι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από την Πράσινη Ζώνη, στην Κχαν Γιούνις.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Νοτιοαφρικανοί λιμενεργάτες της Ενωσης Μεταφορών και συναφών επαγγελμάτων (SATAWU), αποφάσισαν χτες να μην ξεφορτώνουν εμπορεύματα απ' όσα πλοία μεταφέρουν αγαθά απ' το Ισραήλ σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Στη χώρα μας η Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιείων -Πυρηνελαιουργείων - Σπορελαιουργείων - Καλλυντικών και Απορρυπαντικών θα παραδώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα τέσσερις τόνους ειδών πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ