Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Νέες δυνάμεις «ταχείας επέμβασης»

Κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο Μανάς του Κιργιστάν

Από τη συνάντηση των προέδρων στη Μόσχα

Associated Press

Από τη συνάντηση των προέδρων στη Μόσχα
Η Σύνοδος Κορυφής των 7 Προέδρων των χωρών της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όπου συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την Τετάρτη 4/2, κατέληξε σε συμφωνία για τη συγκρότηση νέων δυνάμεων «ταχείας επέμβασης», που επίσημα θα καταδιώκει την «τρομοκρατία», το «οργανωμένο έγκλημα» και το «εμπόριο ναρκωτικών», αλλά και θα χρησιμοποιηθούν για την απόκρουση επίθεσης σε χώρες της ΟΣΣΑ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, δε δίστασε να πει ότι οι δυνάμεις αυτές που θα συγκροτήσουν οι χώρες της ΟΣΣΑ, «δε θα είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες του ΝΑΤΟ», δίνοντας για άλλη μια φορά το «στίγμα» της «συμμαχίας» που έχει συνάψει η Ρωσία με αυτές τις χώρες, με στόχο την παραπέρα αποτροπή της διείσδυσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ευρασίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΟΣΣΑ και στη θέση του γενικού γραμματέα επανεκλέχτηκε ο Νικολάι Μπορντιουζά.

Κλείνει η βάση στο Μανάς

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Κιργιστάν, χώρα - μέλος της ΟΣΣΑ, αποφάσισε το κλείσιμο της μοναδικής αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

«Ενα προσχέδιο νόμου για τον τερματισμό της συμφωνίας σχετικά με την αμερικανική αεροπορική βάση κατατέθηκε στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αϊμπέκ Σουλτανγκαζίγιεφ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Εναπόκειται τώρα στο κοινοβούλιο το πότε θα αποφασίσει να συζητήσει αυτό το θέμα».

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, διέψευσε τα δυτικά ΜΜΕ, που αναφέρουν πως η Ρωσία πλήρωσε το Κιργιστάν για να κλείσει η αμερικανική βάση. Ο Καράσιν σημείωσε πως «πρόκειται για εντελώς αυτοτελή απόφαση, που ήταν αναμενόμενη».

Βεβαίως, όπως έγινε γνωστό στις παραμονές, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγιεβ είχε υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για χορήγηση στη χώρα του δανείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και «βοήθεια» 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως η Μόσχα είχε στο παρελθόν συμφωνήσει για τη λειτουργία της βάσης το Δεκέμβη 2001 στα πλαίσια της αμερικανο-ΝΑΤΟικής εισβολής στο Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο Μανάς βρίσκονται περίπου 1.000 άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ σταθμεύουν μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Στη βάση της συμφωνίας οι ΗΠΑ πλήρωναν ετησίως 63 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα αυτή προβλέπεται να κλείσει 180 μέρες μετά την καταγγελία της συμφωνίας, από κάποια από τις δύο πλευρές.

Να σημειωθεί πως μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του Κιργιστάν, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, έκαναν λόγο για την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση της βάσης από τις ΗΠΑ για την κατοχή του Αφγανιστάν.

Ηδη πάντως διάφορα ΜΜΕ κάνουν λόγο για μελλοντική χρήση της βάσης του Μανάς από δυνάμεις της ΟΣΣΑ.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζεται για νέα φάση «αναταραχών» στην Κεντρική Ασία (2021-08-31 00:00:00.0)
Στο Κιργιστάν ο Βλ. Πούτιν (2019-03-29 00:00:00.0)
Γεωστρατηγικά «παιχνίδια» σε βάρος των λαών (2009-08-15 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η κεντρική Ασία (2009-06-26 00:00:00.0)
Ετοιμη να «βοηθήσει» η Μόσχα... (2009-01-20 00:00:00.0)
Ενεργότερα στην παγκόσμια σκηνή (2008-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ