Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο η κεντρική Ασία

ΑΣΤΑΝΑ.--

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν με την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση που συναντά δυσκολίες, ο ρόλος των γειτονικών χωρών, ζητήματα της λεγόμενης «ενεργειακής ασφάλειας» (δηλαδή της εκμετάλλευσης του πλουτοπαραγωγικού θησαυρού των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ απο τις πολυεθνικές) και η κατάσταση στον Καύκασο, ήταν τα θέματα του διήμερου τρίτου Φόρουμ του Συμβουλίου Ευρω-Ατλαντικής Συνεργασίας στην Κεντρική Ασία, που ολοκληρώθηκε χθες στο Καζαχστάν. Στόχος αυτού του Φόρουμ, να δημιουργήσει νέα προγεφυρώματα του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή για την εξασφάλιση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ήταν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Συμμαχίας, αξιωματούχοι του Καζαχστάν και της Κιργιζίας, και διάφοροι εμπειρογνώμονες.

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο γγ της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ, «σήμερα το Καζαχστάν αποτελεί τον πιο δραστήριο σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία». Πάντως, την Τετάρτη, ο Σέφερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, και συζήτησαν για την αυξανόμενη συνεργασία της Αστάνα στο πλαίσιο του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Κοινοβούλιο της Κιργιζίας επικύρωσε τις συμφωνίες ανάμεσα στη χώρα και τις ΗΠΑ για τη δημιουργία στο αεροδρόμιο Μανάς ενός αμερικανικού «διαμετακομιστικού κέντρου», που θα δίνει στις ΗΠΑ το δικαίωμα να διατηρήσουν τουλάχιστον ορισμένες από τις λειτουργίες της βάσης τους, παρά το γεγονός ότι το Φλεβάρη είχε ψηφίσει το οριστικό του κλείσιμο. Η νέα συμφωνία Μπισκέκ - Ουάσιγκτον έχει διάρκεια ενός έτους και προβλέπει ετήσια πληρωμή από τις ΗΠΑ της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό του Κιργιστάν για τη χρήση της βάσης - τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι προηγούμενα. Επίσης, η Ουάσιγκτον θα διαθέσει 36,6 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή επιπλέον χώρων στάθμευσης των αεροσκαφών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και 30 εκατομμύρια δολάρια για νέο εξοπλισμό ελέγχου ναυσιπλοΐας και της κυκλοφορίας.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον η δήλωση χτες του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που είπε ότι η δημιουργία αυτού του κέντρου «θα συμβάλει στον αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία», δείχνοντας ότι η Ρωσία υιοθετεί τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ