Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤ. ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Σειρά συμφωνιών

ΟΥΙΝΤΟΥΚ.--

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αγκόλα η περιοδεία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αφρική έχοντας συνάψει σειρά συμφωνιών για την επέκταση των οικονομικών συμφερόντων της Μόσχας στην περιοχή.

Υστερα από την Αίγυπτο, ο Μεντβέντεφ μετέβη στη Νιγηρία όπου η «Gazprom» σύναψε συμφωνία με τη νιγηριανή πετρελαϊκή εταιρεία «NNPC» αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την ονομασία «Nigaz» που θα έχει στόχο την κατασκευή διυλιστηρίων, αγωγών και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Νιγηρίας, Ντ. Μεντβέντεφ και Ουμάρου ΓιαρΑντούα παρέστησαν στις υπογραφές των συμφωνιών, που ανάμεσα στα άλλα αφορούν και τη συνεργασία για την ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας. Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τη Νιγηρία αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξεύρεση πετρελαίου.

Στη συνέχεια, ο Μεντβέντεφ επισκέφθηκε την Ναμίμπια όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, Χιφικεπούνιε Ποχάμπα, και σημείωσαν την ανάγκη ανάπτυξης της εμπορο-οικονομικής συνεργασίας τους, με την Μόσχα να στοχεύει στην απόκτηση μέρους των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας που ανάμεσα στα άλλα επικεντρώνεται στα ορυκτά αποθέματα, υδρογονάνθρακες, βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στις μεταφορές και τον τουρισμό. Ακόμα, αναμενόταν να ασχοληθούν και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ήπειρος στην ασφάλεια αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Πάντως, το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» δημοσίευσε ότι η ρωσική «Gazprombank» και η «Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου» της Ναμίμπια υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου στη Ναμίμπια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ