Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πιέζει για τα κέρδη του κεφαλαίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Προειδοποίηση κατά του «προστατευτισμού» απηύθυνε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - με αφορμή τις κινήσεις του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, προς την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας του - θέλοντας να προλάβει τέτοιες τάσεις που συνεχώς αυξάνονται. Και αυτό το γεγονός είναι άλλη μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι καπιταλιστικό σύστημα μαστίζεται από αντιθέσεις. Από τη μια, το κεφάλαιο της κάθε χώρας, π.χ. της ΕΕ (ισχύει και για άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα) θέλει να εξασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα και από την άλλη όλοι μαζί θέλουν να εμφανίζονται και ως συμμέτοχοι και συνεταίροι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ακόμα «σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», ως αντίκτυπο της «κλιμακούμενης και διευρυνόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Στις εκτιμήσεις της η ΕΚΤ αναφέρει ότι η εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας και στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ συνολικά, «οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν, σαφώς, κίνδυνοι για επιβράδυνση». Φυσικά οι τραπεζίτες δε νοιάζονται για το ότι αυτή η κρίση σημαίνει για τους εργάτες αφαίρεση δικαιωμάτων. Τα κέρδη των καπιταλιστών θέλουν να διευρύνουν, γιατί τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια δε βγάζουν τα προσδοκώμενα κέρδη. Ετσι προειδοποιούν για συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος και ανάκαμψη 0,6% το 2010. Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2009 και στο 1,6% το 2010, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία κάνουν λόγο για 8,7% φέτος και 9,4% το 2010.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, από την πλευρά του διαμήνυσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μη βλάπτουν άλλα μέλη της όταν θέτουν σε εφαρμογή σχέδια οικονομικής βοήθειας για να πολεμήσουν την ύφεση, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα μελετά τα σχέδια βοήθειας για να βεβαιώνεται ότι «δεν υπάρχουν επιζήμιες παράπλευρες συνέπειες σε άλλες χώρες".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, από την πλευρά του διαμήνυσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να μη βλάπτουν άλλα μέλη της όταν θέτουν σε εφαρμογή «σχέδια οικονομικής βοήθειας για να πολεμήσουν την ύφεση», σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα μελετά τα σχέδια βοήθειας για να βεβαιώνεται ότι «δεν υπάρχουν επιζήμιες παράπλευρες συνέπειες σε άλλες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ