Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντείνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Ενδιαφέροντα στοιχεία έρευνας αποδοχών των εταιριών PWC- ICAP δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα

Η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας καθώς και η αμοιβή πάνω από το ύψος που ορίζουν οι Συλλογικές Συμβάσεις όσων έχουν υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και περισσότερους τίτλους σπουδών, είναι δύο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από «έρευνες αποδοχών» που διενεργούν οι εταιρίες PVC - ICAP και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με χτεσινό Δελτίο Τύπου της ICAP, οι έρευνες αποδοχών δίδουν πληροφορίες που αφορούν στις αμοιβές και πρόσθετες παροχές (μισθοί, πρόσθετες αποδοχές και παροχές) των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Για τη συγκεκριμένη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χτες, χρησιμοποιήθηκε δείγμα 267 εταιριών (174 ελληνικών και 93 αλλοδαπών) οι οποίες κατανέμονται κατάλληλα σε βιομηχανικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών, και με βάση τα στοιχειά που έδωσαν οι ίδιες εταιρίες, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με τις αποδοχές 7.656 εργαζομένων.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Οι περισσότερες επιχειρήσεις, πληρώνουν τους νέους που ξεκινούν την καριέρα τους, πάνω από τα επίπεδα των εθνικών γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Από σχετικό πίνακα που παρατίθεται, προκύπτει ότι πάνω από τις Συμβάσεις αμείβονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι χωρίς προϋπηρεσία, το 57% όσων έχουν πτυχίο Μέσης Εκπαίδευσης, το 67% όσων έχουν πτυχίο Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης και το 72% όσων έχουν μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό σημαίνει πως όσο υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης έχει κάποιος εργαζόμενος που μπαίνει για πρώτη φορά στην «αγορά εργασίας» τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να βρει δουλιά και ο μισθός του να είναι μεγαλύτερος από τους ισχνούς μισθούς που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας.
  • οι αυξήσεις που δίδουν οι εταιρίες στις αποδοχές του προσωπικού τους, επηρεάζονται από το «κόστος διαβίωσης/πληθωρισμό, την κυβερνητική πολιτική, την εταιρική πολιτική ή από ένα συνδυασμό παραγόντων».
  • το 53% των εταιριών του δείγματος, παρέχουν «πριμ» (bonus) στους πωλητές τους. Το γεγονός ότι σε ποσοστό 97% το bonus των πωλητών, είναι μεταβλητό και υπολογίζεται βάσει στόχων (ποσοστό 50%) ή ως ποσοστό επί των πωλήσεων (ποσοστό 34%), βεβαιώνει πως οι μεγάλες εταιρίες αξιοποιούν το bonus σαν μηχανισμό έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας για τη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ