Κυριακή 22 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΤΕ
Να γίνει το βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών

Ο «Ρ» συζητάει με τον Ν. Σιτζάνη, επικεφαλής της παράταξης της ΕΣΚ ΟΤΕ, για τις επικείμενες αρχαιρεσίες και την ανάγκη να καταδικαστεί η γραμμή της συναίνεσης

Την επόμενη βδομάδα, 23-27 Φλεβάρη, διεξάγονται οι εκλογές στην Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ ΟΤΕ) με 5.700 μέλη τεχνικούς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωματείο στον ΟΤΕ, που απασχολεί συνολικά 11.500 εργαζόμενους. Με αυτές τις εκλογές κλείνει ο κύκλος των αρχαιρεσιών στα Σωματεία του ΟΤΕ, που είχαν ξεκινήσει πριν λίγους μήνες μπροστά στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ), που θα γίνει τον ερχόμενο Μάη.

Οι εκλογές στην ΠΕΤ ΟΤΕ γίνονται λίγες μέρες μετά την τυπική ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, μέσα από σειρά μέτρων που κατήργησαν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αλλά και στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται παραπέρα χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας από την εδραίωση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος και την επικείμενη, παραπέρα, δραματική μείωση του προσωπικού, με στόχο την αύξηση της κερδών του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν ακόμα πιο επιτακτικά την ανάγκη οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να σπάσουν τη μοιρολατρία και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της ΕΣΚ ΟΤΕ, στην κατεύθυνση οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων τους ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Για τη σημασία των αρχαιρεσιών και την ανάγκη η κάλπη να βγάλει ενισχυμένες τις ταξικές δυνάμεις, ο «Ρ» συζητάει σήμερα με τον Νίκο Σιτζάνη, επικεφαλής της ΕΣΚ ΟΤΕ.

Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


-- Ποιες είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγονται οι εκλογές της ΠΕΤ ΟΤΕ;

-- Οι εκλογές γίνονται μετά την πλήρη παράδοση του ΟΤΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ». Μαζί παραδίδονται και όλες οι επενδύσεις του ΟΤΕ στα Βαλκάνια. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι ο ΟΤΕ κατέχει το 75% των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεται ότι στην ουσία παραδίδεται ολόκληρος ο κλάδος στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση δεν έχει, πλέον, τη δυνατότητα καμιάς παρέμβασης. Απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν μία απάντηση: Εάν αποδέχονται συνολικότερα τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του κλάδου ή αν θα εντείνουν την πάλη τους ώστε να μπουν ισχυρά εμπόδια στην πορεία της αντιλαϊκής ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, στην προοπτική, κάτω από άλλες προϋποθέσεις, αυτές να αποτελέσουν εργαλεία στα χέρια του κράτους για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

-- Πώς φτάσαμε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ; Ποιοι είναι οι πιο χαρακτηριστικοί σταθμοί σ' αυτήν την πορεία;

-- Για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προώθησαν μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που αφαίρεσαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ετσι, προετοίμασαν το έδαφος για να περάσουν οι επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα απευθείας στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σταθμοί στην πορεία της ιδιωτικοποίησης δείχνουν καθαρά ότι υπάρχει μια συνέχεια στην πολιτική, ακόμα και αν ασκήθηκε από διαφορετικά κόμματα. Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έφτιαξε το νόμο για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Μέχρι το 2004, το ΠΑΣΟΚ είχε ιδιωτικοποιήσει τον ΟΤΕ κατά 67%. Ταυτόχρονα, προχώρησε σταδιακά στη μείωση του προσωπικού και στην αφαίρεση δικαιωμάτων.

Η ΝΔ ολοκλήρωσε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, καταργώντας με νόμο το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ), που ήταν ένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων απέναντι στο διευθυντικό δικαίωμα και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Με νόμους έφερε άλλο ΓΚΠ και κατήργησε, ουσιαστικά, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.

Ο ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

-- Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η κυβέρνηση «κατήργησε τις ΣΣΕ»;

-- Η ΝΔ ψήφισε το νόμο 3429 και μετέπειτα το νόμο 3522. Ο πρώτος διαχώρισε το προσωπικό. Διατήρησε τη μονιμότητα μόνο για τους παλιούς εργαζόμενους. Ο δεύτερος στην ουσία εφάρμοσε το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα. Είναι αυτός που κατήργησε το ΓΚΠ και όλες τις ΣΣΕ, άσχετα αν η διοίκηση του ΟΤΕ και η κυβέρνηση δε θέλησαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για να τις καταργήσουν στο σύνολό τους. Σήμερα, οι 1.200 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια και δεν υπάγονται στο παλιό προσωπικό, εντάσσονται στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια με αυτό και παίρνουν το χρονοεπίδομα, αλλά δεν παίρνουν μια σειρά άλλα επιδόματα. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ απασχολεί και ακόμα 1.200 εργαζόμενους που τους «ενοικιάζει» από τη θυγατρική του, την «OTEplus».

-- Η ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ το 2005, τι ρόλο έπαιξε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης;

-- Ηταν αυτή που «νομιμοποίησε» τη διαδικασία αυτή. Κατήργησε τη μονιμότητα και συρρίκνωσε το προσωπικό κατά 5.500 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 3.000 περίπου ήταν τεχνικό προσωπικό. Αυτό πρακτικά οδήγησε στη χειροτέρευση των υπηρεσιών προς τα έξω. Επανήλθαμε στην κατάσταση μεγάλης αναμονής εκτέλεσης εργασιών. Ενώ οδήγησε στην παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας. Οχι μόνο μειώθηκε δραματικά το προσωπικό αλλά και αυξήθηκαν οι υπηρεσίες. Ολα αυτά θα χειροτερεύσουν καθώς αναμένεται νέα μεγάλη μείωση του προσωπικού κατά 3.000 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή καλύπτουν τις ανάγκες με «ενοικιαζόμενους», για να μειώσουν, προφανώς, το «κόστος», να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης.

-- Τι στάση κράτησαν οι άλλες παρατάξεις απέναντι σε αυτές τις πολιτικές;

-- Οι άλλες παρατάξεις - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» - παρά τις όποιες φραστικές αντιδράσεις τους και τις επιμέρους, μεταξύ τους, διαφοροποιήσεις, ουσιαστικά αποδέχονται την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και οι όποιες προτάσεις τους κινούνται στη λογική της διαχείρισης και του «εφικτού». Προωθούν την κοινωνική συναίνεση και στηρίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Να σημειώσουμε, ότι η «Αγωνιστική Συνεργασία», προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει, επέλεξε σε αυτές τις εκλογές της ΠΕΤ ΟΤΕ να απορροφηθεί από τη λεγόμενη «Ακομμάτιστη» παράταξη, που καλλιεργεί την ψευδαίσθηση της λειτουργίας του εργατικού κινήματος εκτός πολιτικής...

Να γίνει το θαρραλέο βήμα

-- Στις περιοδείες που κάνατε όλο το προηγούμενο διάστημα ενόψει των εκλογών, τι εμπειρία αποκομίσατε;

-- Υπάρχει μια έντονη τάση απογοήτευσης λόγω της τακτικής που ακολουθεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς, η ΕΣΚ ΟΤΕ, βάλαμε ακριβώς αυτό το ζήτημα. Οτι υπάρχει μια δυσμενής εξέλιξη, αλλά δεν πρέπει να παραδοθούν. Τους καλούμε, από τη μία, να θέσουν ως στόχο πάλης ένα ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών, 100% δημόσιο, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ταυτόχρονα, να οργανώσουν τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Για να γίνει αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν την τακτική της ταξικής συνεργασίας που προωθούν οι άλλες παρατάξεις και να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Είναι ευκαιρία να γίνει σε αυτές τις εκλογές το πρώτο βήμα σε μια τέτοια κατεύθυνση. Να ενισχύσουν αποφασιστικά την ΕΣΚ ΟΤΕ στην κατεύθυνση οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων τους, αλλά και συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων στις άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Να αποφασίσουν να πάμε σε ρήξη και σύγκρουση με τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ