Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Αρχαία μικροτεχνήματα

Υπό το αγωνιστικό «βλέμμα» των συμβασιούχων απεργών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εγκαινιάστηκαν (26/2) οι πέντε νέες, μόνιμες εκθέσεις έργων μικροτεχνίας και της Συλλογής Σερπιέρη - Βλαστού. Συνολικά, το πλουσιότερο σε κλασικές αρχαιολογικές συλλογές μουσείο του κόσμου εμφανίζεται πλουσιότερο, αφού ανασύρθηκαν από τις αποθήκες του πάνω από 2.500 άγνωστα στο κοινό αντικείμενα (ειδώλια, αγγεία, χρυσά κοσμήματα, αργυρά σκεύη κ.ά), ολοκληρώνοντας έτσι την επανέκθεσή του.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αγγεία της Ελληνιστικής περιόδου (4ος - 1ος αι. π.Χ.), 500 πήλινα ειδώλια κατά ενότητες (θρησκεία, θέατρο, αγροτική ζωή κλπ.), ενώ ξεχωρίζει η Συλλογή Βλαστού - Σερπιέρη με αρχαιότητες από την Ελλάδα και τον Τάραντα της Ιταλίας. Περιλαμβάνονται, επίσης, κοσμήματα, αργυρά σκεύη, γυάλινα αγγεία κ.ά.

Φέτος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει 120 χρόνια από τα πρώτα του εγκαίνια (1889) και 180 χρόνια από την ίδρυσή του (1829). Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Πολιτισμού, Αντ. Σαμαράς, το μουσείο πλέον «ασφυκτιά» από έλλειψη χώρων, αν και περιορίστηκε μόνο στην «πίστη» του ότι «σύντομα θα υπάρξουν δυνατότητες προώθησης» του σχεδίου επέκτασης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ