Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τη νέα πρόκληση

ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας στην ετήσια έκθεση - πρόκληση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνει την υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως παίζουν το ρόλο του τοποτηρητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά το κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή «κάνουν τα στραβά μάτια» στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Με συγκεκριμένη έκθεση της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΗΠΑ για το 2008, σημειώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, χωρίζοντάς τες σε έξι τομείς: Τη ζωή και την προσωπική ασφάλεια, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, τις φυλετικές διακρίσεις, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και τις παραβιάσεις των ΗΠΑ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες. Επίσης, σημειώνει ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο εξωτερικό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον πόλεμο στο Ιράκ, τη στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο, τον αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα.

Η Βενεζουέλα, από την πλευρά της, απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «πάρει πίσω» τις κατηγορίες ενάντια στη Βενεζουέλα και άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, ζήτησε την έκδοση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες και του πρώην Προέδρου Κάρλος Αντρες Πέρες από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καρίλες καταζητείται από τη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας, καθώς είναι υπεύθυνος για την ανατίναξη του κουβανικού αεροσκάφους το 1976, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 73 επιβαίνοντες. Παράλληλα, ο Κάρλος Αντρές Πέρες, που ζει στις ΗΠΑ και εκκρεμούν σε βάρος του νομικές διαδικασίες στη Βενεζουέλα, ευθύνεται για την αιματηρή κατάπνιξη του «Ελ Καρακόσο», δηλαδή της λαϊκής εξέγερσης στις φτωχογειτονιές που ξέσπασε πριν από ακριβώς 20 χρόνια.

Οργή από την Αργεντινή

Την οργή, επίσης, της Αργεντινής προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου επικεφαλής της CIA Λέο Πανέτα, ο οποίος, σε ερωτήσεις σχετικά με τους «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά την κρίση», δήλωσε ότι «υπάρχουν θέματα αστάθειας, τα οποία πρέπει να δούμε στη Λατινική Αμερική», προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες μας επικεντρώνονται στην Αργεντινή, στο Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα».

Η ίδια η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Ταϊάνα έκανε λόγο για ανεύθυνες δηλώσεις και παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι οι δηλώσεις του Πανέτα «παρερμηνεύτηκαν» και ότι ο διοικητής της CIA απλώς μετέφερε τη θέση μιας «ξένης πηγής», χωρίς, όμως, να την κατονομάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ