Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μέτρα ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας

Από πρόσφατες εργατικές διαδηλώσεις στην Ιταλία

Associated Press

Από πρόσφατες εργατικές διαδηλώσεις στην Ιταλία
ΡΩΜΗ.--

Αντιδραστικά μέτρα κατά του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων στις μεταφορές προωθεί η ιταλική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την πρόφαση πως με αυτές τις απεργίες παρακωλύεται η κυκλοφορία...

Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση των αιφνιδιαστικών απεργιακών κινητοποιήσεων στον τομέα των μεταφορών, αλλά και τη δημιουργία περιορισμών σε μικρότερες εργατικές ενώσεις να καλούν τα μέλη τους σε απεργία. Με βάση το νομοσχέδιο, μόνο οι εργατικές ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων θα μπορούν να καλούν σε απεργία, ενώ οι μικρότερες θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον τη στήριξη του 30% των εργαζομένων. Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει από πριν να δηλώνουν αν θα πάρουν μέρος στην απεργία, κάνοντάς τους πιο ευάλωτους στην παραπέρα χειραγώγησή τους.

Με θρασύτατο τρόπο μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση προωθεί διάταξη για «εικονικές» απεργίες, στις οποίες, οι εργαζόμενοι ναι μεν θα δηλώνουν την πρόθεση να απεργήσουν, θα πηγαίνουν ωστόσο στη δουλειά και θα απαρνούνται την πληρωμή του μεροκάματου! Στη συνέχεια, το ποσό αυτό θα το διαθέτει ο... εργοδότης σε φιλανθρωπικές οργανώσεις (!) ή θα χρησιμοποιείται για δημοσίευση των αιτημάτων των απεργών σε εφημερίδες...

Μέχρι στιγμής, το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει σιωπηλό, ενώ σημαντικά αντέδρασε το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αυτά «ευνοούν τους εργοδότες» και προειδοποίησε πως αν τελικά περάσουν για τον τομέα των μεταφορών, τότε θα προωθηθούν και σε όλους τους τομείς εργασίας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο, στο οποίο οι δυνάμεις της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» κατέχουν άνετη πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ