Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πρόγραμμα για «πράσινες» μπίζνες

Νέα κονδύλια για επιχειρηματίες στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας

Πρόγραμμα χρηματοδότησης («Εξοικονομώ») επεμβάσεων στο όνομα της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους δήμους εξήγγειλε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη και με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, δράσεις σαν κι αυτή, που εκπορεύονται από την ΕΕ, έχουν άλλους βασικούς στόχους, ενώ η λεγόμενη εξοικονόμηση συνδέεται με την αλματώδη αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά.

Ο Κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το «πρόγραμμα έρχεται να στηρίξει και ένα συγκεκριμένο κλάδο επιχειρήσεων, τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες», καθώς και ότι στόχος είναι «να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες». Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν 228 δήμοι της χώρας με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Το συνολικό ύψος του είναι 100 εκατ. ευρώ, με τα 30 εκατ. να αποτελούν τη συμμετοχή των δήμων. Η ΕΕ επιδιώκει την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της συνολικότερης μείωσης των ενεργειακών δαπανών της προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερους πόρους για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι επιχειρήσεις που ωφελούνται είναι κατά κύριο λόγο εκείνες που κατασκευάζουν τα νέα προϊόντα, από κουφώματα έως ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καυστήρες κλπ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση των προγραμμάτων για αντικατάσταση συσκευών και τις ενεργειακές βελτιώσεις σε κατοικίες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ευχαρίστησε το υπουργείο για το πρόγραμμα και σημείωσε ότι προβλέπει σωστές παρεμβάσεις και όχι «ακραία πράγματα τα οποία αγγίζουν πολλές φορές τα όρια του "οικοφασισμού" και τα οποία ουδέποτε υλοποιούνται». Οι δήμοι θα χρειαστεί να καταφύγουν μάλλον σε πρόσθετο δανεισμό για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Διαχωρίζεται σε έξι άξονες. Αφορά βελτιώσεις δημοτικών κτιρίων, κουφώματα κλπ., αλλαγές λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού, επεμβάσεις σε οχήματα των δήμων, εκσυγχρονισμό υποδομών όπως αντλιοστάσια και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού. Αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 15 του Μάρτη, θα αξιολογηθούν Ιούνη και Ιούλη και αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ