Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σε ρότα ιδιωτικοποίησης

Με κριτήριο την αποδοτικότητα και το κέρδος θα πρέπει να λειτουργούν, λέει η κυβέρνηση

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών της ιδιωτικοποίησης του τρόπου λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής φορέων γενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πετραλιά και Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλου.

Η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί στα πλαίσια του ν. 3697/2008, ο οποίος εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας για τους ως άνω φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με άλλα λόγια, οι φορείς των ΟΤΑ, των Ασφαλιστικών Ταμείων και τα Νοσοκομεία, με βάση τις διατάξεις του νόμου, καλούνται να λειτουργούν σαν Ανώνυμες Εταιρείες και ως εκ τούτου, να παρουσιάζουν κερδοφόρα αποτελέσματα. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με το δραστικό περιορισμό των δαπανών τους και την αύξηση των εσόδων τους, γεγονός που προϋποθέτει την επιβάρυνση των «χρηστών» των προσφερόμενων υπηρεσιών. Επιχειρούν, δηλαδή, να βάλουν οριστική ταφόπλακα στον κοινωνικό τους ρόλο και να λειτουργούν αυστηρά με τα κριτήρια της επιχειρηματικότητας, της ανταποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Από το νόμο - ο οποίος είναι πιστό αντίγραφο του ν.2214/1996, του πρώτου νόμου για τις ΔΕΚΟ που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - οι φορείς αυτοί είναι υποχρεωμένοι να καταρτίσουν επιχειρησιακά σχέδια, να συντάσσουν ισολογισμούς - απολογισμούς και να εισάγουν το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Με βάση τις ενέργειες αυτές, οι φορείς καλούνται να παρουσιάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2010 που θα εγκριθούν από τη διυπουργική επιτροπή και θα έχουν απόλυτα δεσμευτικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ