Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εικαστικοί πειραματισμοί

Μια «εκ βαθέων» εξομολόγηση, αποτελεί η έκθεση χαρακτικής του Βαρθολομαίου Παπαδαντωνάκη, που εγκαινιάζεται στις 18/3 (7μ.μ.) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Μαθητής του Γ. Κεφαλληνού, ο Β. Παπαδαντωνάκης παραμένει πιστός στις βασικές αρχές της αρμονίας και της αισθητικής. Οι εικόνες του δομούνται με συνέπεια και σοβαρότητα, ενώ αποφεύγει τις εύκολες λύσεις εντυπωσιασμού. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από αναζήτηση και πειραματισμούς σε νέες μορφές έκφρασης και σύνθεσης.

Οπως ο ίδιος γράφει για την έκθεσή του «Φυσικός νόμος σε όλα είναι η πρόοδος. Το ίδιο και στην τέχνη. Ετσι και ο καλλιτέχνης έχει την ίδια υποχρέωση να προχωρεί και να δημιουργεί. Πασχίζει να κάνει βήματα μπροστά, να το νιώσει σαν ευθύνη του να βρει και να πει κάτι καινούργιο ή τουλάχιστον να ανανεωθεί. Πώς μετριέται όμως αυτό και πώς αξιολογείται; Ο τρόπος είναι ένας, η αναδρομή. Αναδρομή στο παρελθόν, στα βήματα των πρώτων ανησυχιών, των πρώτων εμπειριών. Παραθέτοντας το τότε με το τώρα, παραβάλλοντας τα έργα, τη σκέψη, τα ευρήματα της κάθε εποχής, μπορούμε να φτάσουμε σε κάποια συμπεράσματα...».

Ο Β. Παπαδαντωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών απ' όπου και απεφοίτησε το 1954 με βραβείο στην ξυλογραφία. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από αναζήτηση και πειραματισμούς σε νέες μορφές έκφρασης και σύνθεσης. Παράλληλα, με τη χαρακτική έκανε εφαρμογές της τέχνης στην αρχιτεκτονική, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσει τρόπους προσέγγισης του κοινού για μια σταθερή και άμεση σχέση με την τέχνη. Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε διεθνείς παρουσιάσεις. Εργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Διάρκεια έκθεσης έως 18/4.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ