Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες θεατρικές πρεμιέρες

«Στάχτη στα μάτια» στο «Από μηχανής θέατρο»
«Στάχτη στα μάτια» στο «Από μηχανής θέατρο»
Στις 12/3 στο «Από μηχανής θέατρο» θα ανεβαστεί η κωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς «Στάχτη στα μάτια». Ο Λαμπίς καταπιάνεται με την ταξική δυσφορία και την προσπάθεια για κοινωνική ανέλιξη. Μπουρζουάδες και υποψήφιοι μπουρζουάδες, ξεπεσμένοι επιχειρηματίες, σοβαροφανείς επαγγελματίες, ματαιόδοξες κυρίες, μετριότητες, κανένας μεσοαστός δε γλιτώνει από τη φοβερή πένα του οξυδερκή συγγραφέα, που έπλασε χαρακτήρες που μοιράζονται εξίσου τον τίτλο τού ήρωα και του καθάρματος, του αγίου και του ασώτου. Μετάφραση - σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, σκηνικά Εύας Μανιδάκη, κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Λαμπρινή Αγγελίδου, Ακις Βλουτής, Νίκος Γιαλελής, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Γιώργος Ζιόβας, Σοφιάννα Θεοφάνους, Κώστας Μπερικόπουλος, Μάνια Παπαδημητρίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Στο «Από μηχανής θέατρο», επίσης, θα ανεβαστεί στις 18/3 η παράσταση «Η πύλη των δακρύων. Επιστροφή στην Αβησσυνία», βασισμένη σε κείμενα του Ζαν Πολ Γκιγμπό και σε φωτογραφίες τού σημαντικότατου Γάλλου φωτογράφου Ραϊμόν Ντεπαρντόν. Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Διδώ Λυκούδη.

  • Η θεατρική ομάδα «t-shOrt» ανεβάζει (18/3 - 12/4) στο «Studio Μαυρομιχάλη», το νέο έργο του Στέφανου Κακαβούλη «Κύναστον», σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη. Παίζουν: Στέφανος Κακαβούλης, Χρήστος Λιακόπουλος. Σκηνικά Μιχάλης Τοπκαράς, κοστούμια Μαρία Κωνσταντινίδου, μουσική Δημήτρης Μαραμής.

Η δράση του τοποθετείται στα μέσα του 17ου αιώνα στην Αγγλία, μετά τη χρυσή εποχή της Αναγέννησης και δανείζεται δύο πραγματικές φυσιογνωμίες, γνωστές στο θεατρικό τοπίο της εποχής εκείνης. Τον Εντουαρντ Κύναστον - τον τελευταίο άντρα ηθοποιό, που υποδυόταν γυναικείους ρόλους και από μικρός ήταν στο θίασο του εραστή και συνεργάτη του, Γουίλιαμ Τζόνσον, θιασάρχη και ηθοποιού, που είχε κληρονομήσει το θέατρο από τον ιδρυτή και πατέρα του. Η σχέση των δύο ανδρών έρχεται σε ρήξη και διαλύεται όταν ο Γουίλιαμ αποφασίζει να προσλάβει γυναίκα ηθοποιό στο θέατρό του. Ο Κύναστον τον εγκαταλείπει και προστρέχει σε ανταγωνιστικό θίασο, όπου, προκειμένου να σώσει την καριέρα του, αναγκάζεται να ερμηνεύει μόνον αντρικούς ρόλους.

  • Η αλήθεια και οι συνέπειές της είναι το θέμα του έργου «Γράφημα», που παρουσιάζει ο θίασος «Πρώτες Υλες» στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100, Γκάζι, «Αποθήκη») μέχρι τις 23/3. Βασισμένο σε αληθινά περιστατικά, το βραβευμένο έργο των Καναδών συγγραφέων Robert Lepage - Marie Brassard είναι μια ιστορία μυστηρίου και αγάπης. Παίζουν: Τάσος Πυργιέρης, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Χρήστος Λύγκας, Νατάσσα Νταϊλιάνη. Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας. Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη. Κοστούμια - σκηνικός χώρος: Γιάννης Μετζικώφ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ