Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Θυσίες στο βωμό των μεταλλίων

Αυξήθηκαν κατά 60% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα δύο τελευταία χρόνια

Η ένταση των προπονήσεων και η περισσότερη πίεση που ασκείται στα πλαίσια του πρωταθλητισμού είναι από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην αλματώδη αύξηση των αιφνίδιων θανάτων αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους, που προσφέρονται θυσία στο «βωμό του αθλήματος και του μεταλλίου»...

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛ.ΕΤ.Ι.Α.) με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου Αθλητιατρικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί 13-15 Μάρτη στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL. Αν και οι οργανωτές του Συνεδρίου δεν αναφέρθηκαν ευθέως στα μεγάλα συμφέροντα που ποδηγετούν τον αθλητισμό και οδηγούν στον μέχρι θανάτου ανταγωνισμό από τη χρήση ουσιών, εντούτοις τα στοιχεία που παρέθεσαν σοκάρουν:

  • Το 2007 οι καταγεγραμμένοι αιφνίδιοι θάνατοι στους αγωνιστικούς χώρους ήταν 12, ενώ το 2008 οι «επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι στη διάρκεια άθλησης στο βωμό του αθλήματος και του μεταλλίου έφτασαν τους 19». Πρόκειται δηλαδή για αύξηση κατά 60%(!) και το φαινόμενο αυτό συμβαίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Μόλις την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν τρία θύματα: Η 26χρονη Πολωνέζα πρωταθλήτρια σφυροβολίας και Ολυμπιονίκης στο Σίνδεϊ Καμίλα Σκολιμόβσκα, που ο θάνατός της αποδόθηκε στη χρήση ουσιών, ο 20χρονος διεθνής Γερμανός χαντμπολίστας Σεμπάστιαν Φαϊστ και ο 32χρονος ποδοσφαιριστής του Διαγόρα Ρόδου Εντι Ουμ, που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, αφού μεταφέρθηκε εκεί μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε στη διάρκεια της προπόνησης.

Οι αιτίες του αιφνίδιου θανάτου στους αγωνιστικούς χώρους κατά 78% οφείλονται σε παθήσεις και καταστάσεις που αφορούν την καρδιά του αθλουμένου (καρδιακή ανακοπή, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανακοπή οφειλόμενη σε απαγορευμένα φάρμακα - ντόπινγκ κλπ). Το 12% οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το λεγόμενο «γύρισμα της γλώσσας» ή εκτεταμένο εγκεφαλικό αιμάτωμα ή αιμάτωμα στο κέντρο της αναπνοής κ.ά. Το υπόλοιπο 10% οφείλεται σε διάφορες άλλες αιτίες, όπως ανεύρυσμα, ρήξεις αγγείων και σπλάχνων κλπ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αιφνίδιοι θάνατοι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τους ειδικούς, τους αθλούμενους και τους γονείς τους. «Εάν είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις, πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα ήταν στη ζωή», τονίστηκε στη συνέντευξη. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ακόμα ότι πέρα από τους καταγεγραμμένους αιφνίδιους θανάτους, πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι που δεν καταγράφτηκαν στους χώρους εκείνους που αθλούνται οι «μη επώνυμοι». Εκεί υπάρχει πλήρης υγειονομική γύμνια, όπως τυπικά είναι καλυμμένες και ολόκληρες κατηγορίες αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η σύγχρονη, όμως, απειλή για τους νέους είναι το γονιδιακό ντόπινγκ, τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Με το γονιδιακό ντόπινγκ, που τυπικά είναι απαγορευμένο, μπορεί να τροποποιηθεί το ίδιο το γονίδιο για την παραγωγή νέων ορμονών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους αθλητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ