Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από το «Δόγμα Τρούμαν» στις επεμβάσεις στα Βαλκάνια

Στο «Δόγμα Τρούμαν» ως απαρχή της Αμερικανοκρατίας και στο ρόλο των τότε υποτακτικών κυβερνήσεων του μοναρχοφασισμού, αναφέρεται ο επιστολογράφος μας Μενέλαος Γουβέτας, με επιστολή του, στον «Ρ». Γράφει ανάμεσα στα άλλα:

...Στις 12 Μάρτη του 1947 ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγγειλε το περιβόητο «Δόγμα Τρούμαν», για την «παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και Τουρκία, 400 εκατομμυρίων δολαρίων». Στις 22 Μάρτη έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους. Επίσης, ο Τρούμαν, από το καλοκαίρι του 1949 είχε ζητήσει να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους η ρίψη των εμπρηστικών βομβών «ναπάλμ» από αμερικανικά βομβαρδιστικά κατά των μαχητών του ΔΣΕ και στα χωριά εκείνα που παρείχαν βοήθεια στους μαχητές στην περιοχή Γράμμου - Βίτσι.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των ανακτόρων για συνένωση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε μια «εθνική κυβέρνηση», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ΔΣΕ. Ετσι, η διορισμένη στις 27 Γενάρη 1947 λεγόμενη «επτακέφαλη κυβέρνηση», αποτελούμενη από τους αστούς πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων: Κ. Τσαλδάρη, Σ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελλόπουλο, Στ. Γονατά, Ν. Ζέρβα και Απ. Αλεξανδρή, υπό τον εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό τραπεζίτη Δημ. Μάξιμο, είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο που της ανέθεσαν τα ανάκτορα και οι ΗΠΑ για τη διάλυση του ΔΣΕ και την εξόντωσή του.

Ενα άλλο έργο της κυβέρνησης, τότε, ήταν η ίδρυση στρατοπέδων συγκέντρωσης: Της Μακρονήσου (κάτι ανάλογο με το Γκουαντάναμο), του Τρίκερι, της Γιάρου, της Ικαρίας, του Αϊ Στράτη κλπ. Τα στρατόπεδα αυτά έμειναν στην Ιστορία ως τόποι εξορίας και άγριων βασανιστηρίων των κομμουνιστών και «συνοδοιπόρων». Λίγους μήνες μετά με εντολή των ΗΠΑ, διορίστηκε νέα κυβέρνηση από τους Φιλελεύθερους του Θ. Σοφούλη και το Λαϊκό Κόμμα ως καταλληλότερη...

... Αλλά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δε σταμάτησαν ποτέ τις επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια - τα γεγονότα της δεκαετίας του '90 είναι νωπά...- ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζοντας να υπακούνε στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το 1999, παραχώρησαν στεριά, θάλασσα και ουρανούς στο ΝΑΤΟ για το βομβαρδισμό της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, στέλνοντας και ελληνικά στρατεύματα κατοχής στις χώρες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το «Δόγμα Τρούμαν» κατάγγειλε αμέσως ο, τότε, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης ως ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να υπερασπιστεί την εθνική ανεξαρτησία. Το ΚΚΕ και σήμερα είναι το μόνο κόμμα που καταγγέλλει τις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΕΕ και υπερασπίζεται τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, εκτιμώντας την 90χρονη πορεία αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ και στις εκλογές να ενισχύσουν το ΚΚΕ που, διαχρονικά, σταθερά υπερασπίζεται και παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ