Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Μαζί με τους μαθητές και οι φοιτητές,  απαιτώντας δημόσια δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση

Κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που θέλει τη νεολαία αμόρφωτη και υποταγμένη θα παλέψουν και φέτος οι μαθητές της χώρας. Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα έχει κλειστεί για την Πέμπτη 26 Οκτώβρη. Οι μαθητές, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές συνεχίζουν το μεγαλειώδη αγώνα τους, απαιτώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 για το Ενιαίο Λύκειο και 2640/98 για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό που οι μαθητές επιθυμούν και διεκδικούν είναι αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης, στην Πάτρα και στην Κόρινθο, με απόφαση των τοπικών Συντονιστικών. Στην Πάτρα, μετά την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που εξαπέλυσαν οι μηχανισμοί της κυβέρνησης την προηγούμενη βδομάδα, οι μαθητές απαντούν με νέο συλλαλητήριο. Θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ολγας (Εθνικής Αντίστασης). Στην Κόρινθο οι μαθητές θα απέχουν από τα μαθήματά τους και θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους.

Στην Αθήνα καθημερινά πραγματοποιούνται συνελεύσεις τμημάτων, αλλά και συνεδριάσεις 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Επίσης, οι μαθητές μαζεύουν υπογραφές από τους συμμαθητές τους, διεκδικώντας να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία οι μαθητικές εκλογές. Την 1η Νοέμβρη να γίνουν οι εκλογές για ανάδειξη 5μελών μαθητικών συμβουλίων και στις 8 Νοέμβρη για 15μελή.

Μαζί με τους μαθητές στο συλλαλητήριο θα είναι και οι φοιτητές, οι οποίοι απαιτούν Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, υποταγμένη στις ανάγκες της χώρας και του λαού. Ηδη απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Μαθηματικού, ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομική, Οικονομικό, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ,Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου και Ιατρικής.

Οι φοιτητές επίσης, απαιτούν να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών χωρίς πολλούς κύκλους σπουδών, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Ούτε την έκφραση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους μαθητές δεν ψήφισαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που καταψήφισαν την πρόταση για συμμετοχή στη μαθητική κινητοποίηση στις 26 Οκτώβρη με τρίωρη στάση εργασίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θα καλέσει τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών.

  • Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο συζητά τη διαμόρφωση εισήγησης, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Συνεργασία αποφάσισαν τη συνδιοργάνωση μαζί με την αντίστοιχη Κυπριακή Ομοσπονδία εκπαιδευτικών συνεδρίου για τα ζητήματα της αξιολόγησης και της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταψήφισε την απόφαση τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά - ενόψει και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας - θα πρέπει πρώτα από όλα να ενεργοποιηθεί ο κλάδος μέσα από τις μαζικές του διαδικασίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ