Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τους Μακρονησιώτες και τον Γ. Ρίτσο

Εκδήλωση τιμής πραγματοποίησαν, την περασμένη Κυριακή, στο Λαύριο, οι ΠΕΚΑΜ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου και ο Δήμος Λαυρίου

Την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής για τους εκατοντάδες σφαγιασθέντες αγωνιστές της Μακρονήσου, το 1948, και όσους αγωνιστές μαρτύρησαν στο κολαστήριο αυτό, πραγματοποίησαν, την περασμένη Κυριακή 22.3.09, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ο δήμος. Οι αγωνιστές Μακρονησιώτες, συγγενείς τους και αγωνιστές απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα της Μάνας στο Λαύριο, αποτίοντας φόρο τιμής. Αφού κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων και μαζικούς φορείς - το στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ - οι συγκεντρωμένοι πήγαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μηχανουργείου, όπου έγινε η εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές.

Από το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, χαιρέτισε ο Ανδρέας Μεντής, ενώ χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Λαυρίου Δ. Λουκάς. Ο κεντρικός ομιλητής Λάζαρος Κυρίτσης, εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μακρονήσου, με ιστορική ακρίβεια περιέγραψε τα τραγικά γεγονότα και τη δολοφονία εκατοντάδων οπλιτών του ΑΕΤΟ, του κόκκινου τάγματος, στις 29 Φλεβάρη και 1η Μάρτη 1948.

Χαιρετίζοντας, εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ, ο σ. Μπιθριμύδρης Γεώργιος τόνισε πως το ΚΚΕ τιμά τους αγωνιστές της Μακρονήσου μέσα από τους σύγχρονους αγώνες για τα δίκαια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό. Σήμερα, για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου πάλης, για τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αφιέρωμα στο έργο του κομμουνιστή ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου - Μακρονησιώτη στο Β' Ειδικό Τάγμα Οπλιτών(ΒΕΤΟ/ΕΣΑΪ) με αριθμό μητρώου 5397 - με απαγγελία αποσπασμάτων από το έργο του ΠΕΤΡΙΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΙΚΑ. Ολη η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Ποιητή, που, όπως τονίστηκε, «πέρασε και στάθηκε δίπλα στους απεργούς εργάτες της ματωμένης Πρωτομαγιάς του '36 με το έργο του ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ. Πέρασε, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ καλλιτεχνών, γράφοντας τα έργα του ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και πολλά ακόμα. Μέλος του ΚΚΕ ο Γιάννης Ρίτσος, από το 1934 έως το θάνατό του, έδειξε με την πένα του, αλλά και με τη στάση ζωής του το ρόλο που πρέπει να παίξει ο διανοούμενος και ο καλλιτέχνης στον ταξικό αγώνα, στον αγώνα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ