Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η αγορά απαιτεί την εκτίναξή της

Εκτίναξη του περιθωρίου κέρδους και αδρή αποζημίωση για κάθε υπηρεσία που καλείται να προσφέρει ως ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος, μιλώντας χτες στο Συνέδριο του «Εκόνομιστ» για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά και την οικονομική κρίση. Η κρίση, πάντως, δεν αγγίζει τους ενεργειακούς κολοσσούς που αναπτύσσονται ραγδαία, απαιτώντας - χωρίς να αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις - δημόσια χρηματοδότηση. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα Ντ. Λάντσμαν, ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία για επιμερισμό των δαπανών και φορολογικά κίνητρα για τις «πράσινες» τεχνολογίες. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης ανέδειξε ουσιαστικά την ταύτιση της ενεργειακής πολιτικής του κόμματός του και της κυβέρνησης. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, πρότεινε να εξεταστεί η υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και η συμμετοχή σε αντίστοιχα έργα στις γειτονικές χώρες!

Ο Τ. Αθανασόπουλος ζήτησε: Καλύτερη σύνδεση της λιανεμπορικής με την χονδρεμπορική αγορά. Που σημαίνει μείωση της διαφοράς των τιμών με τις λιανικές να αυξάνονται. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη λιανεμπορική αγορά, επειδή σήμερα επιτρέπει «έντονα επιλεκτικές εμπορικές πρακτικές, στα όρια της κερδοσκοπίας», αφού διατηρείται το ρυθμιστικό πλαίσιο. Που σημαίνει απαλλαγή της ΔΕΗ από κάθε υποχρέωση που είχε ως δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. «Αρση του προστατευτισμού». Που σημαίνει κατάργηση υποχρεώσεων όπως της υποχρεωτικής ηλεκτροδότησης όταν δεν το κάνει κανείς άλλος. «Περιθώριο κέρδους εύλογου ύψους για επιχειρήσεις τόσο μεγάλης έντασης κεφαλαίου» και 10% απόδοση κεφαλαίων (από περίπου 2% που είναι σήμερα). Που σημαίνει τιμολόγια - «φωτιά». Δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θεωρούν δεδομένο το ρόλο τους «και αντιστέκονται στις αναγκαίες αλλαγές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ».

Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ. Πανάγος μίλησε για «άρση των στρεβλώσεων στα τιμολόγια», μέσω της ...αύξησής τους. Ο αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης ζήτησε περισσότερες διευκολύνσεις για τους ιδιώτες παραγωγούς από τη ΔΕΠΑ και κατηγόρησε τη ΔΕΗ για αθέμιτες πιέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ