Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Κούφια αντιπαράθεση για τις ανατιμήσεις

Οι πολιτικές της ΕΕ δημιουργούν τα προβλήματα, επισήμανε το ΚΚΕ

Η κούφια αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε χτες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ακρίβειας, με τους εκπροσώπους των δυο κομμάτων να ανταλλάσσουν κατηγορίες περί ανικανότητας ελέγχου της αγοράς. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής του Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι η αντιπαράθεση αυτή επιχειρεί να καλύψει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος. «Προσπαθείτε να σηκώσετε κουρνιαχτό, για να μη δουν τα λαϊκά στρώματα τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο N. Μωραΐτης σημειώνοντας ότι πραγματική αιτία είναι «οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, υπηρετώντας τις ανάγκες, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

«Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός οδηγεί και δημιουργεί μονοπώλια, καρτέλ» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε σημειώνοντας: «Η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης είναι τεράστια, αλλά ευθύνες έχουν και οι άλλες κυβερνήσεις που συμφώνησαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εφάρμοσαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και πρώτα πρώτα στις τράπεζες, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην ακτοπλοΐα, στις αερομεταφορές, με αποτέλεσμα να εκτιναχτούν στα ύψη οι τιμές στο ρεύμα, στο νερό, στο τηλέφωνο, στα ναύλα, στα εισιτήρια, στα επιτόκια των τραπεζών για τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών. Υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί που στήριζαν και στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ξεκληρίζει τη μικρή και μεσαία αγροτιά, που έφθασε το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, κάνοντας τη χώρα μας περισσότερο διατροφικά εξαρτημένη από τις πολυεθνικές των τροφίμων. Είναι οι πολιτικές που εμπορευματοποίησαν παραπέρα την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, οδηγώντας εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους να πληρώσουν όλο και περισσότερο για τη μόρφωση των παιδιών τους, τα φάρμακα, την περίθαλψη. Είναι υπεύθυνες οι πολιτικές που μείωσαν προκλητικά τη φορολογία των κερδών του κεφαλαίου και αύξησαν την άμεση φορολογία στα λαϊκά στρώματα».

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Γ. Βλάχος, παρουσίασε ως επίτευγμα την... καταγραφή των ανατιμήσεων λέγοντας πως «όταν κάποιες ανατιμήσεις τεκμηριώνονται από τα στοιχεία που προσκομίζονται, έχουμε το πολιτικό θάρρος και βγαίνουμε και το λέμε». Παράλληλα υποστήριξε ότι υποχρέωση της κάθε επιχείρησης δεν είναι το κέρδος, αλλά «να στηρίζει το υγιές εμπόριο και να προστατεύει τον καταναλωτή»! Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Παπουτσής τόνισε ότι πολιτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μέτρα που στηρίζουν τη δράση «των υγιών δυνάμεων της παραγωγής, των υγιών δυνάμεων της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ