Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Σταθερή» η συνέχιση της επέμβασης...

Γάλλοι της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, που αποκόπηκε παράνομα από τη Σερβία

Associated Press

Γάλλοι της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, που αποκόπηκε παράνομα από τη Σερβία
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μία δεκαετία συμπληρώνεται σήμερα απ' την εξαπόλυση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που αποτέλειωσαν την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών ήταν τότε τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών. Απώτερος στόχος τους η εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ που υπαγορεύει επεμβάσεις οπουδήποτε στην υφήλιο θίγονται τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών... Ωστόσο, ούτε καν το βάρος αυτής της μαύρης επετείου που προκάλεσε το θάνατο 3.500 αμάχων, την προσφυγιά εκατοντάδων χιλιάδων άλλων και επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και στο διεθνές προσκήνιο, δεν εμπόδισε τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών πολιτικών (με άλλα μέσα αλλά τον ίδιο στόχο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου από χτες συζητείται η κατάσταση στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε, σε έκθεσή του, την κατάσταση στο προτεκτοράτο «σταθερή» εκφράζοντας μοναδική ανησυχία για τα σποραδικά... επεισόδια βίας στην Κοσόβσκα Μιτρόβισα. Δεν είπε ούτε λέξη για το γεγονός πως ολόκληρη η περιοχή έχει επί μία δεκαετία μετατραπεί σε απέραντη αμερικανική και ΝΑΤΟική βάση, στρατιωτική βάση και «δοκιμαστικός σωλήνας» ιμπεριαλιστικών πειραματισμών της ΕΕ!

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, απ' την άλλη, εστίασε στην παράνομη απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου απ' τη Σερβία και στη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του τον περσινό Φλεβάρη καλώντας όσες χώρες-μέλη του ΟΗΕ το έχουν αναγνωρίσει να «παγώσουν» τη διαδικασία τουλάχιστον έως ότου αποφανθεί το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης. Η απόφαση του ΔΠΔ είναι σημαντική και κρίσιμη προκειμένου να μην δημιουργηθεί κακό διεθνές προηγούμενο με εφαλτήριο το Κοσσυφοπέδιο, είπε ο Σέρβος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι το Βελιγράδι ποτέ δε θα αναγνωρίσει το προτεκτοράτο, «είτε άμεσα, είτε έμμεσα»...

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα, αναγόρευσε το Βελιγράδι υπεύθυνο για τα σποραδικά επεισόδια βίας στο Κοσσυφοπέδιο καλώντας το να αναγνωρίσει «τη νέα πολιτική πραγματικότητα»... Τέλος, η ισπανική κυβέρνηση, κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων που δέχτηκε απ' τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ίσως καθυστερήσει την υλοποίηση της πρόσφατης απόφασής της, να αποσύρει τους περίπου 600 στρατιώτες, που διατηρεί στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ