Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Στηρίζει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεσή του για το 2008

Βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα, λόγω της κρίσης των θεσμών στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, ζήτησε χτες ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) Γ. Καμίνης, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση των πεπραγμένων της «ανεξάρτητης» αρχής για το 2008. Απολύτως σαφής ήταν ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητώντας να προωθηθεί ένας νέος «Καποδίστριας». «Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι οι δήμοι έρχονται πρώτοι στην κακοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια. Χρειάζεται να αλλάξει η διοικητική διάρθρωση της χώρας, χρειάζεται ένας νέος "Καποδίστριας"».

Φυσικά, παρόμοια ευαισθησία για κατάθεση προτάσεων αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ο Συνήγορος δεν έδειξε, παρά το γεγονός ότι στην έκθεσή του διαπιστώνει ότι αυτά πολλές φορές παραβιάζονται βάναυσα. Για παράδειγμα, τάσσεται υπέρ των ελαστικών μορφών εργασίας, αρκεί να υπάρχει και μια επίφαση νομιμότητας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Λόγω της αύξησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) πρέπει να διασφαλιστούν τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων στο πνεύμα της "ευελιξίας με ασφάλεια" (flexicurity)».

Στην έκθεση, επίσης, διαπιστώνεται ότι «από το τέλος του 2008 διαφάνηκε ότι τα δικαιώματα που συνδέονται με την προστασία της μητρότητας πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, καθιστώντας ευάλωτη τη θέση και την παραμονή της γυναίκας στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Π.χ. ο ΣτΠ δέχτηκε σημαντικό αριθμό καταγγελιών για απολύσεις εγκύων εργαζομένων... Οι τελευταίες συχνά υποκρύπτουν αντίδραση στο γεγονός της εγκυμοσύνης ή στις άδειες μητρότητας». Ετσι η ανεξάρτητη αρχή αρκείται, όπως η ίδια λέει στην έκθεσή της, να συνεργάζεται με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για την επιβολή προστίμων στους εργοδότες, όπου διαπιστώνεται παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ