Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέα αντιδραστική κυβέρνηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με μια ομιλία ήπιων τόνων, κατά την οποία επί της ουσίας δε δεσμεύτηκε για τίποτε, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «άνοιξε» την πρωθυπουργική του θητεία. Ο Νετανιάχου, μιλώντας ενώπιον της Βουλής, υποστήριξε ότι επιθυμεί «να επιτευχθεί ειρήνη με όλους τους Αραβες» και έπλεξε το εγκώμιο του Ισλάμ ως «μιας ιδιαίτερα πλούσιας παράδοσης». Επεσήμανε, όμως, ότι με τους ακραίους ισλαμιστές το Ισραήλ θα βρίσκεται πάντα σε αντιπαράθεση, και σε αυτούς ενέταξε την ιρανική ηγεσία, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις της καθώς και το πυρηνικό της πρόγραμμα ως «απειλή για ολόκληρο τον κόσμο».

Δήλωσε, επίσης, «έτοιμος» για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «δε θέλει να κυβερνά κανέναν». Απέφυγε, όμως, επισταμένα ν' αναφερθεί στο ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κάτι που επισημάνθηκε από Παλαιστινίους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην οικονομική «πρόκληση» που καλείται ν' αντιμετωπίσει το Ισραήλ, δεσμευόμενος να «κάνει ό,τι μπορεί».

Η κυβέρνηση συνασπισμού, που παρουσίασε, αντιμετώπισε πρόβλημα στην εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, αφού οι βουλευτές των συνεργαζόμενων κομμάτων, φτάνουν τους 69 στην 120μελή Κνέσετ. Το νέο 28μελές κυβερνητικό σχήμα, έχει, ήδη, προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ακροδεξιός Αβιγκνόρ Λίμπερμαν και το υπουργείο Αμυνας παραμένει στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Εχούντ Μπαράκ, που συνεχίζει τις προσπάθειες να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του μετά την απόφαση συμμετοχής στην κυβέρνηση. Τόσο ο διορισμός του Λίμπερμαν όσο και του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, και γνωστού για τις «σκληρές του θέσεις» απέναντι στους Παλαιστινίους, Μοσέ Γιααλόν, στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού στρατηγικών υποθέσεων, αναμένεται να εντείνει τις αραβικές ανησυχίες.

Χτες το πρωί, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ