Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αναζήτηση ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών

ΝΤΟΧΑ.--

Με κύριο θέμα την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών τους σχέσεων πραγματοποιήθηκε, χτες, η δεύτερη σύνοδος κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και του Αραβικού Συνδέσμου (ASPA). Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου ο οικοδεσπότης εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Θάνι, υποστήριξε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των δύο περιοχών είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς μπορεί γεωγραφικώς να απέχουν πολύ, αλλά έχουν «πολλές ομοιότητες και καλούνται ν' αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα».

Παίρνοντας το λόγο ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος Ούγο Τσάβες τόνισε ότι «η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σείει τον πλανήτη και ένας νέος κόσμος γεννιέται, η αυτοκρατορία πέφτει». Ο Τσάβες, όπως και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, εκτίμησαν ότι η οικονομική κρίση «αν αντιμετωπιστεί με νέες ιδέες, μπορεί ν' αποδειχτεί ευκαιρία να γίνουν διορθωτικές αλλαγές στο οικονομικό σύστημα». Ο Λούλα επανέλαβε την πρότασή του να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες στη λήψη αποφάσεων από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέ, αντιπρόεδρος της Ενωσης των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου και της Λατινικής Αμερικής, εκτιμώντας ότι «είναι αναγκαία μια δημοκρατικότερη παγκόσμια διακυβέρνηση». Η ιδέα αυτή σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού είχε ακουστεί πρόσφατα και στη συνάντηση των λεγόμενων σοσιαλιστών στη Χιλή, με τη συμμετοχή του Τζ. Μπαΐντεν (αντιπροέδρου των ΗΠΑ) και του Βρετανού Γκ. Μπράουν.

Ο Τσάβες δεν έχασε την ευκαιρία να επαναφέρει την πρότασή του για υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος στις πετρελαϊκές συναλλαγές, που θα τις απελευθερώσει από την κυριαρχία του δολαρίου, πρόταση που δεν αναμένεται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να γίνει δεκτή από εκείνες τις αραβικές χώρες, όπως η Σ. Αραβία, που έχουν πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εντούτοις, όλες οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να συναινέσουν στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων (σήμερα αποτιμώνται στα 21 δισ. δολάρια) με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην περαιτέρω ανταλλαγή τεχνολογίας (και πυρηνικής) καθώς, εκτός των άλλων, επιδιώκουν να μειωθεί η επιρροή του Ιράν στη Λατινική Αμερική, αφού η Τεχεράνη έχει, ήδη, προχωρήσει σε σύσφιγξη των σχέσεών της με αρκετές λατινοαμερικανικές ηγεσίες όπως η Βενεζουέλα.

Το ζήτημα, πάντως, του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Σουδανού Προέδρου αλ Μπασίρ δίχασε τις λατινοαμερικανικές αντιπροσωπείες. Ο Τσάβες τόνισε ότι το ένταλμα μπορεί να χαρακτηριστεί «νομική αυθαιρεσία», υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν όντως επιδιώκει να συλλάβει ενόχους για γενοκτονία, θα μπορούσε να το πράξει συλλαμβάνοντας τον Μπους ή την ισραηλινή ηγεσία. Με το ζήτημα του Μπασίρ διαφώνησε η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, που αποχώρησε από το συγκεκριμένο θέμα.

Στη σύνοδο, εκτός από τους 17 επικεφαλής των χωρών του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου, συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Βενεζουέλας, Βραζιλίας, Βολιβίας, Αργεντινής, Παραγουάης, Χιλής, ενώ οι υπόλοιπες χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ