Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλασιάζουν τα κόμιστρα των ταξί

Το διπλασιασμό των κομίστρων των ταξί σε τρεις δόσεις, με απαρχή τον ερχόμενο μήνα και τελευταία δόση το Μάη του 2010, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των ταξί σε λεωφορειολωρίδες εκτός «δακτυλίου» - τις ώρες μη αιχμής - αποφάσισε η κυβέρνηση.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση επιβαρύνει δραματικά - και, μάλιστα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης - το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του το ταξί, το οποίο στην Ελλάδα δε λειτουργεί ως «μέσο πολυτελείας», αλλά ως συμπληρωματικό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες - για πολλούς προεκλογικού χαρακτήρα - που έκανε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων):

  • Η μονή ταρίφα που σήμερα κοστίζει 0,36 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο, την 1η Μάη 2009 θα ανέλθει σε 0,48 ευρώ, την 1η Νοέμβρη 2009 σε 0,60 ευρώ και την 1η Μάη 2010 σε 0,72 ευρώ (συνολική αύξηση 100%).
  • Η διπλή ταρίφα από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο, που είναι σήμερα, θα ανέλθει αντίστοιχα σε 0,84 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, 1,05 ευρώ το δεύτερο και 1,20 ευρώ το τρίτο (συνολική αύξηση 82%).
  • Η κλήση ραδιοταξί, που σήμερα κοστίζει 2,80 ευρώ, θα διαμορφώνεται ελεύθερα από 3 έως 5 ευρώ.
  • Επιτρέπεται έως τις 15 Ιούλη 2009 η ελεύθερη κυκλοφορία των ταξί σε λεωφορειολωρίδες εκτός «δακτυλίου» τις ώρες μη αιχμής (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.), υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταφέρουν επιβάτη, αλλά χωρίς δικαίωμα αποβίβασης/επιβίβασης.

Οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» (ΕΠΣ) επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις αυτές - στις οποίες δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί το επιβατικό κοινό - δεν έχουν στόχο να καλύψουν το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων στα ταξί, αλλά, αντίθετα, επιδίωξη είναι να ενταχθεί το ταξί στην «ειδική μεταφορά» κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα με την προωθούμενη λειτουργία των εταιρειών ταξί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ