Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εκβιάζουν ακόμα και με ... δημοσκοπήσεις

Επιστρατεύοντας ακόμα και τις ...δημοσκοπήσεις οι μεγαλοεργοδότες κλιμακώνουν τα εκβιαστικά διλήμματα που επικαλούνται προκειμένου να επιβάλουν τα σχέδιά τους για κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων και βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με αιχμή του δόρατος την ελαστικοποίηση των ημερών δουλειάς.

Σ' αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό του η «Κάπα Ρισέρτς» με θέμα «Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις», με ολοφάνερο στόχο να προωθήσει πάγιες αντιλαϊκές - αντεργατικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπως προκύπτει από τα όσα ανακοινώθηκαν ως πορίσματα της έρευνας, που έγινε σε δείγμα 635 επιχειρήσεων, έξι στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 60,3%) απάντησαν πως η επιχείρησή τους έχει επηρεαστεί από «αρκετά» έως «πολύ» από την κρίση. Ακόμη, 44,6% είπε πως έχει ήδη μείωση τζίρου και σχεδόν οι μισοί, ποσοστό 49,4%, πως έχουν μείωση κερδών. Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα (ποοστό 41,7%) εμφανίζονται να έχουν απαντήσει θετικά («ναι» και «μάλλον ναι») στην ερώτηση εάν προτίθενται να μειώσουν το προσωπικό τους λόγω της κρίσης. Ανάγοντας τα ποσοστά των αποτελεσμάτων σε απόλυτους αριθμούς, με βάση τις 818.000 που περιλαμβάνονται στο μητρώο της ΕΣΥΕ, οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν πως 38.110 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, 134.662 είναι «στο κόκκινο» καταγράφοντας ζημιές, 192.708 βρίσκονται στα πρόθυρα απολύσεων προσωπικού και 250.871 αδυνατούν να καλύψουν ταμειακές ανάγκες. Οι επιχειρηματίες αξιώνουν απροκάλυπτα σε ποσοστό 90,8% «ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία», σε ποσοστό 86,1% μείωση του δημόσιου τομέα και ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας σε ποσοστό 55,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ