Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Με αγώνα να παλέψουμε ενάντια στη ρύπανση του περιβάλλοντος

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης αγώνων διεκδίκησης μέτρων για να αποτραπεί η περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος και για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης επισημάνθηκε στην ημερίδα της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Λάρισας (ΝΕΑΣ) με θέμα «Ρύπανση του Περιβάλλοντος και Υγεία». Στην ημερίδα που έγινε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, παρουσία επιστημονικών και μαζικών φορέων του νομού, υπογραμμίστηκε ότι τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Οπως τόνισε ο Χρ. Χαλκιάς, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΕΑΣ, στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Λαρισαίων για το πρόβλημα και ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης τους για την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισής του. Μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης του επιπέδου της αέριας ρύπανσης, προσδιορισμού των κρίσιμων παραμέτρων, των ρύπων και των πηγών που προκαλούν τη μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε και συνεχών μετρήσεων και ελέγχου, ώστε να υπάρχουν δεδομένα σε βάθος χρόνου.

Στην ημερίδα, επισημάνθηκε ότι οι επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης είναι μεγαλύτερες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και ειδικές κατηγορίες ασθενών (ασθματικοί, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και στεφανιαία ανεπάρκεια) και αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη του Βόλου, που την «πνίγει» η ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλείες για αναπνευστικά προβλήματα.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι: Κ. Δελημπάσης, χημικός μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΤΕΕ Θεσσαλίας («Αέρια ρύπανση στη Λάρισα»). Θ. Κόκκαλης, χημικός μηχανικός, συντονιστής ΜΕ Περιβάλλοντος και Αειφορίας του ΤΕΕ Κ-Δ Μακεδονίας («Αέρια ρύπανση: Αντιμετώπιση»). Γ. Ραχιώτης, ειδικός γιατρός εργασίας, διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας («Εργασιακό Περιβάλλον και Υγεία»). Σπ. Δρίβας, ειδικός γιατρός εργασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας («Βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος»). Και Δ. Μακρής, πνευμονολόγος, επιμελητής ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, («Επιπτώσεις αερίων ρύπων στη νοσηρότητα από νόσους του αναπνευστικού»).

Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κ. Μαλίζος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Σκόρδας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ