Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ψυχογραφήματα» χαρακτικής

Εκθεση έργων της Ντίνας Κώτσιου

«Εικόνες, που σκιαγραφούν τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Ψυχογραφήματα σχεδιασμένα στη λιθογραφική πέτρα και μερικές φορές χαραγμένα στην ξυλογραφική πλάκα. Συνθέσεις, οι οποίες ενσωματώνουν θηλυκά μέλη και πρόσωπα με κακτοειδή φυτά...». Ο χαρακτικός κόσμος της Ντίνας Κώτσιου. Μία ξεχωριστή εικαστική κατάθεση, που από τις 23 Απρίλη παρουσιάζεται στον τεχνοχώρο «Vlassis art.com» (Βέροιας 6, Ανω Λαδάδικα), στη Θεσσαλονίκη.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής Χαρακτικής της ΑΣΚΤ, Μιχάλης Αρφαράς «το ότι ο κάκτος χρησιμοποιείται από την Ντίνα Κώτσιου σαν σύμβολο, είναι αρκετά σαφές. Από τη στιγμή όμως που τον συνδυάζει με απεικονίσεις θηλυκών σωμάτων και προσώπων, το σύμβολο του κάκτου μετατρέπεται σε στοιχείο συνθέσεων, που απεικονίζουν ένα μεγάλο φάσμα του πολυδιάστατου γυναικείου ψυχικού κόσμου. Μέσα από το σύμβολο του κάκτου εμφανίζεται η γυναίκα σαν πλάσμα γοητευτικό, αλλά και απόμακρο, χυμώδες, αλλά και ανθεκτικό στις αντιξοότητες, ευάλωτο, αλλά και περήφανο, καρτερικό, αλλά και επίμονο. Τέλος, εμφανίζεται σαν ένα πλάσμα μυστηριακό που διαθέτει την ικανότητα να αποπλανεί με τα φανταχτερά του άνθη και να πονάει με το αγκαθωτό χάδι του».

«Σε ένα έργο της, όμως, η καλλιτέχνις αντικαθιστά τον κάκτο με μία πεταλούδα. Στο κέντρο ενός στεφανιού από γυναικεία χέρια πετάει μια πεταλούδα, το αναμφισβήτητο σύμβολο της αναγέννησης και της ελπίδας, που παράλληλα είναι και τα μεγαλύτερα δώρα της γυναίκας στην ανθρωπότητα».

Η Ντίνα Κώτσιου γεννήθηκε στη Δρέσδη της Γερμανίας το 1958. Σπούδασε χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1976-1981) και τυπογραφία και τέχνη του βιβλίου (1980-1982). Από το 1989 έως το 1992 έκανε μεταπτυχιακή εργασία στην ΑΣΚΤ με υποτροφία του ΙΚΥ στη λιθογραφία και μεταξοτυπία και μεταπτυχιακές σπουδές (2002) στη λιθογραφία στο Πανεπιστήμιο Νέου Μεξικού, ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 11 ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι λέκτορας στο Α' Εργαστήριο Χαρακτικής της ΑΣΚΤ. Διάρκεια έκθεσης: Εως 15/5.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ