Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες προτάσεις «οριστικής επίλυσης»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενα νέο πακέτο προτάσεων με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού της προγράμματος απεργάζεται η ιρανική ηγεσία. Οπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει ένα τέλος στην αντιπαράθεση στη βάση της «δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σεβασμού». Επίσης, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να χτίσει μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ».

Το νέο αυτό «πακέτο», κατά τον Αχμαντινετζάντ, θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων εβδομάδων προκειμένου να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και της Γερμανίας, όποτε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος διαβουλεύσεων, τον οποίο πρότειναν οι «6». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αναθεώρηση του σχεδίου που είχε καταθέσει η Τεχεράνη, το Μάη του 2008, ως απάντηση στην πρόταση παροχής οικονομικών κινήτρων και βοήθειας για τη συνέχιση του πυρηνικού της προγράμματος, που είχαν παρουσιάσει οι «6», ζητώντας ως αντάλλαγμα τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Το σχετικά «θετικό κλίμα» που έχει αρχίσει να καλλιεργείται μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, μετά και από τις δηλώσεις Ομπάμα περί προθυμίας για μια «νέα εποχή στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις», φαίνεται ότι σκιάζεται από τη δίκη της Ροξάνα Σαμπέρι, που άρχισε την Τρίτη. Η 31χρονη Αμερικανο-ιρανή δημοσιογράφος, που ζει και εργάζεται την τελευταία 6ετία στο Ιράν, κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωνε, χτες, ότι οι κατηγορίες κατά της Σαμπέρι είναι «παράλογες και αβάσιμες» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της. Ιρανοί αξιωματούχοι ανταπάντησαν ότι ο Γουντ, και ο οποιοσδήποτε άλλος, δεν μπορεί να σχολιάσει υπόθεση της οποίας αγνοεί τα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ