Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Υποσχέσεις και ... μπαράζ απολύσεων

ΖΥΡΙΧΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνεχίζουν να βλέπουν «σημάδια οικονομικής προόδου» τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και στελέχη της κυβέρνησης αλλά και αναλυτές. Στόχος αυτών των αισιόδοξων προβλέψεων, ένας: Να πείσουν τους εργαζόμενους και τον αμερικανικό λαό ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να «κάνουν θυσίες» τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα ομοσπονδιακά κονδύλια διοχετεύονται προς το χρηματιστικό κεφάλαιο...

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, «το χρήμα στις αγορές δε ρέει τόσο εύκολα όσο θα έπρεπε», προσθέτοντας ότι το 2009 θα είναι μία «οδυνηρή χρονιά». Οχι φυσικά για το κεφάλαιο αλλά για τους εργαζόμενους: Η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, θα φθάσει στο τέλος της το Σεπτέμβρη, εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Wall Street Journal», αλλά η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δε θα καταφέρει να μειώσει την ανεργία πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2010!

Μερικές ώρες μετά την ομιλία Ομπάμα, που προφανής της στόχος ήταν να μειώσει τη συνεχώς ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, ο τηλεοπτικός σταθμός «Bloomberg» αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει το ρίσκο συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «General Motors». Ηδη, ωστόσο, έχει δώσει βοήθεια ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην GM.

Παράλληλα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνεχώς διευρύνεται:

  • Σε 8.700 απολύσεις θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους η ελβετική τράπεζα UBS. Η UBS έχει ήδη περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους 18 μήνες.
  • Την κατάργηση 2.500 - 3.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να προβεί σε απολύσεις εξετάζει η αεροπορική εταιρεία «Air France», η οποία κατάργησε ήδη περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο διάστημα.
  • Ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Τουρκία, την περίοδο Δεκέμβρη -Φλεβάρη, φτάνοντας το 15,5%, δηλαδή 3.650.000 ανέργους. Στους νέους το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 27,9%, έναντι 21,2% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
  • Διεθνείς δωρητές κατά τη διάρκεια διάσκεψης που έγινε στην Ουάσιγκτον - έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από 40 χώρες και οργανώσεις - δεσμεύτηκαν να παράσχουν συνολικά 324 εκατ. δολάρια ως βοήθεια προκειμένου η Αϊτή να «αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης και τις συνέπειες των καταστροφικών κυκλώνων που την έπληξαν την περασμένη χρονιά».
  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR) ενίσχυσε τη ρευστότητα της διατραπεζικής αγοράς δανείζοντας 3,74 δισ. λέι (1,2 δισ. δολάρια) μέσω συμφωνίας επαναγοράς, σύμφωνα με το «Mediafax».
  • Δάνειο 54,7 εκατ. δολαρίων θα παράσχει το Αραβικό Νομισματικό Ταμείο στην Ιορδανία, για να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά της κυβέρνησης, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ